Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lång väntan för barn som far illa

Polisen anmäler till socialtjänsten att ett barn kan ha varit utsatt för sexuellt övergrepp. Först en månad senare startar socialtjänsten en utredning. Det är ett exempel på vad Socialstyrelsen hittade när man granskade anmälningar om barn som far illa i Norrköpings kommun.

Här är ett av de fall som Socialstyrelsen lyfter fram i sin rapport och där man menar att det tagit för lång tid innan socialtjänsten fattat beslut om att utreda en anmälan.

Här är ett av de fall som Socialstyrelsen lyfter fram i sin rapport och där man menar att det tagit för lång tid innan socialtjänsten fattat beslut om att utreda en anmälan.

Foto: Niclas Sandberg

NORRKÖPING2010-07-17 03:00
Det var i våras som socialtjänsten i Norrköping fick påhälsning av Socialstyrelsen. Syftet var att granska hur socialtjänsten arbetar med familjehemsplaceringar och med anmälningar om att barn far illa, så kallade barnavårdsanmälningar. Nu finns en preliminär rapport från besöket.När det gäller familjehemsplaceringarna har Socialstyrelsen inget att anmärka. När det gäller barnavårdsanmälningarna är tonen en annan i rapporten. Efter att ha specialgranskat 15 anmälningar har Socialstyrelsen funnit brister i närmare hälften av fallen. I tre fall är bristerna allvarliga. Där har ärenden blivit liggande alldeles för länge innan socialtjänsten börjat utreda.Ärendet blev liggande
I ett av fallen anmälde både skolan och anhöriga i december förra året att ett barn behövde hjälp. Ärendet blev liggande. I februari kom två nya anmälningar, den här gången från polis och en annan del av socialtjänsten. Först därefter, i början av mars, började socialtjänsten utreda.Det tog alltså flera månader från anmälan till utredning, trots att det i socialtjänstens egna riktlinjer vid den tiden stod att en så kallad förhandsbedömning får ta högst två veckor. Numera är tidsgränsen utökad till fyra veckor.Ännu mer graverande är det ovan nämnda fallet som gällde misstankar om sexuellt övergrepp. Där tog det en månad, trots att riktlinjerna säger att vid anmälningar om sexuella övergrepp ska utredning i princip inledas omedelbart.Regelbrott
Socialstyrelsen är också kritisk till att socialtjänsten i flera fall valt att inte starta en utredning där Socialstyrelsen menar att det vore befogat. I ett fall anmälde en skolsköterska att en flickas internetkontakter utmynnar i sexuellt umgänge. Socialtjänsten nöjde sig med att lita på mammans ord och inledde ingen utredning.Ett annat fall gällde misstankar om misshandel. Där bestämde sig socialtjänsten för att inte utreda, eftersom åklagaren lagt ner fallet. Det strider mot regeln att socialtjänsten alltid ska utreda misstankar om misshandel. En åklagares bedömning kan vila på vad som är rättsligt möjligt och säger inget om hur barnet mår.För fyra år sedan gjorde länsstyrelsen, som då var tillsynsmyndighet över kommunernas socialtjänst, en liknande granskning av socialtjänsten i Norrköping. Också då fann man att förhandsbedömningarna i vissa fall drog ut för långt på tiden. Då handlade det om brister i rutinerna. Några sådana brister fann inte Socialstyrelsen den här gången.Inspektörerna på Socialstyrelsen vill inte kommentera innehållet i rapporten, eftersom den är preliminär. Den har nyligen skickats till Norrköpings kommun för att socialtjänsten ska få en chans att kontrollera att det inte finns några faktafel. I slutet av augusti vill Socialstyrelsen ha kommunens svar och därefter skriver man ett beslut där man formulerar sin kritik och eventuella krav på socialtjänsten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om