Länets tillväxt på bottennivå
Östergötland ligger sist av alla län i den svenska tillväxtligan.År 2003, som nu redovisats, uppgick länets tillväxt i BNP till bara 0,7 procent. Medan rikssnittet låg på 3,7- Östergötland presterar inte så bra som många vill tro, säger Joakim Kärnborg, samordnare för näringslivsfrågor på Östsam.
En annan måttstock, där Östergötland ligger mindre bra till, är andelen företag jämfört med befolkningen. Utbildningsnivån är också, trots att den höjts på senare år, fortsatt lägre här än på andra håll.
Samtidigt som det också är ett problem att såpass många av ungdomarna, som svarar för den höjda utbildningsnivån, inte får jobb. Ungdomsarbetslösheten är ju särskilt hög just i Östergötland.
Stort problem
- Det där är ett gigantiskt problem, som gör att man förlänger sin eftersläpning jämfört med andra regioner, konstaterar Joakim Kärnborg.
Han pekar vidare på att inflyttningen av yngre och högutbildade till länet är lägre än vad den helst borde vara. Överhuvud taget är det tydligen en hel del, som dessvärre inte går så bra som det "borde".
Men det finns också sådant, som är positivt. Lönesumman i länet ligger ganska högt, och huspriserna stiger. Sådant tas inte med i BNP, men pekar likväl mot bättre tider.
- Sedan är ju, det ska man komma ihåg, hela BNP-måttet omdiskuterat. Bryter man ner det till bruttoregionalprodukt och, än mer, lokalt kan det också bli rejält missvisande, påpekar Kärnborg.
Omstrukturering
BNP är ett slags totalmått för ekonomins utveckling, för "tillväxten". Nu ger den omstrukturering som pågår i Norrköping med automatik mindre BNP. Tillverkningsindustrier med högt förädlingsvärde och stora investeringar har lagt ner, logistik och handel har kommit i stället. Arbetskraftsintensivt, visst - men med låga förädlingsvärden.
Och hur står det egentligen till med den fjärde storstadsregionen? En realitet - eller bara en marknadsföringsslogan?
- Både och, svarar Joakim Kärnborg.
- Det är klart att om man ser till vad regionen presterar är det inte alls storstadsmässigt. Men samtidigt uppvisar Linköping-Norrköping storstadsliknande tendenser, det finns utbud och branschbredd med handel, tillverkning, forskning. Verksamheter som behöver viss storstadsmässig koncentration.
Olika utveckling
Antagligen är eftersläpningen större utanför de båda huvudkommunerna. Och även när det gäller de båda stora går ju utvecklingen olika.
- Utan att ha några färska siffror skulle jag i alla fall gissa, att Linköping fortfarande presterar bättre. Men att Norrköping förändras snabbare.
Enligt den färska statistiken från Statistiska Centralbyrån ligger Östergötland en bra bit ner på den nedre halvan bland länen, när det gäller BNP per invånare.
Det är alltså från ett redan dåligt utgångsläge, som länet noterade rikets procentuellt allra sämsta tillväxt mellan 2002 och 2003.
Procentuellt bäst gick det för Norrbotten, plus 7,6 procent, följt av Västerbotten med 7,3 procent. För vår granne Södermanland var siffran 3,9 och snittet för riket alltså 3,7 procent.
Åt rätt håll
Det ser ju inte så bra ut. Men i likhet med alla andra i det här gamet vill även Joakim Kärnborg tro, att det nu är på väg åt rätt håll:
- Det finns ett antal saker, som pekar uppåt. Sådant som de förbättrade kommunikationerna mellan kommunerna, den kraftiga satsningen på nyföretagande, tekniköverföringen mellan olika branscher.
- Så jag tror att länet snart kommer att kunna ta ett kliv framåt, säger Kärnborg förtröstansfullt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!