Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Länets sämsta arbetsmiljö

NORRKÖPING
- Norrköping ligger mycket illa till när det gäller arbetsmiljön. Det ser allvarligt ut med jämförelsevis högre andel arbetsrelaterade skador än i länets övriga kommuner.
Det säger arbetsmiljöinspektör Anette Andersson på arbetsmiljöinspektionen i Linköping.

Norrköping2001-06-06 00:00
Tillsammans med Försäkringskassan har arbetsmiljöinspektionen besökt samtliga kommuner i länet. Orsaken är den höga ohälsan inom kommunal verksamhet.
- Första steget är en dialog med kommunledningen som sedan förhoppningsvis jobbar med frågorna, säger Andersson. Vi ska återkomma till alla kommuner senast nästa år och se vad som gjorts. Vissa kommuner som Norrköping kan räkna med att få besök av oss tidigare.
Statistiskt finns högsta ohälsotalen inom vård och skola. Det handlar om belastningsskador och psykosociala faktorer.

<b>Utslagning</b>
Sjukskrivningarna är långa, flera månader eller flera år.
- Många kommer aldrig tillbaka utan slås ut för från arbetsmarknaden. Problemen har gått ner i åldrarna och i dag sker utslagning i betydligt lägre åldrar än förr.
Arbetsmiljöinspektionen arbetar tillsammans med Försäkringskassan i förebyggande syfte. Förutom besöket i alla kommuner sker regelbunden tillsyn från arbetsmiljöinspektionen på arbetsplatserna.
- Under besparingsåren har inte kommunerna arbetat tillräckligt med förebyggande åtgärder. Att ställa till rätta blir oerhört dyrt för kommunerna. Jag tror att när man ställer samman notan blir det dyrare att ta hand om arbetsskadade än vad besparingarna gav.

<b>Fortsätter öka</b>
Arbetsmiljöinspektionen hoppas på kunna vända trenden så småningom. Nu blir det bara värre och värre, ohälsotalen ökar för varje år. Ingen tendens finns att ohälsotalen minskar eller stannar på nuvarande nivå. - Vi kämpar på för att få arbetsgivarna att inse vikten av en god arbetsmiljö. Men det kan dröja några år innan vi kan vända utvecklingen. Statsmakterna måste hjälpa till, kommunerna kan inte på egen hand klara omställningen.
- Sedan finns viss skillnad mellan kommunerna och de verktyg som används för att komma till rätta med ohälsan. En del kommuner hittar nya vägar medan i andra ingenting förändrats. Dessa fortsätter i gamla hjulspår och ohälsotalen stiger.

<b>Förebygga</b>
Anette Andersson ser också på sina besök på arbetsplatser att många mår dåligt De fortsätter ändå att kämpa på.
- Det är viktigt att arbetsgivaren tar hand om dem som mår dåligt och vidtar åtgärder. Det kan handla om att ändra förutsättningarna för arbetet, anpassa arbetsplatsen eller något annat. Om inget sker orkar inte heller den grupp som mår dåligt men kämpar vidare att fortsätta arbeta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om