Men Länsstyrelsen i Östergötland ställer sig frågande till metoden.
- Jag har svårt att tänka mig att det kan vara en laglig modell att störa skarven med. Dels är väl inte laser lämplig överhuvudtaget, helst om man ser till att diskussioner om att man kan skada ögon med den. Det är väl inte särskilt lämpligt att lysa på djurs ögon om det är farligt att lysa i människors, säger Tomas Modin - viltförvaltningsansvarig för Länsstyrelsen i Östergötland.
Han berättar också att störa häckande fåglar utan att ha tillstånd till det räknas som jakt. Och jakt på skarv är förbjuden.
- Det är skillnad om man har tillstånd att pricka ägg eller skjuta fåglar. Men även det måste göras på vettiga sätt som inte skadar eller stressar djuren. Detsamma gäller fostren som inte får skadas.
Tydliga problem
Länsstyrelsen har rätt att utfärda skyddsjakt på fåglarna. Men även det är i mycket begränsad skala.
- Vi försöker att följa de EU-bestämmelser som finns. Länsstyrelsen kan som sagt ge tillstånd men med det menas inte att det räcker med att en ö är upptagen av fåglar eller att någon tycker att det luktar illa. Det måste vara ett riktigt problem bakomliggande, säger Thomas Modin.
Ingen laser i länet
Han berättar att det innan EU-tiden var allmän jakt på skarv under våren och hösten. Alltså inte under häckningstider.
- Problemet där var väl egentligen att det blir under väldigt kort tid eftersom fåglarna flyttar. Men det är nog den enda riktiga vettiga lösningen. Då är ungarna så pass stora att de klara sig själva om föräldrarna inte kommer hem.
Att tillåta skrämsel med laser är ingenting som Thomas Modin tror kommer att bli verklighet, i alla fall inte i Östergötland.
- Jag har svårt att tro att länsstyrelserna kommer att gå med på det. Det är i alla fall ingenting vi kommer att rekommendera. Det känns inte som att det är en bra metod. Om lasern skadar ögonen kan fåglarna bli blinda och då svälter de ju ihjäl. Det känns inte etiskt rätt - om det ens är lagligt.