De senaste åren har topplönerna inom landstinget i Östergötland dragit iväg, medan löneökningen för vanliga arbetare, tjänstemän och sjuksköterskor halkat efter.
Mest tjänar landstingsdirektören Barbro Naroskyin med en månadslön på 117 000 kronor.
Sedan början på 2000-talet har landstingsdirektörernas löner ökat med 80 procent, medan medellönen för en tjänsteman eller arbetare inom landstinget bara ökat med 42 procent, enligt en rapport som fackförbundet Kommunal tagit fram.
Naturlig utvecklingAtt landstingschefernas löner börjar likna näringslivets topplöner tycker Marie Morell (M) landstingsråd och ordförande i landstingsstyrelsen, är en naturlig utveckling.
- Landstingschefernas löner har ökat kraftigt de senaste åren. Överhuvudtaget har vi höga cheflöner inom landstinget. Vad gäller Barbros Naroskyins månadslön på 117 000 kronor - som är väldigt mycket pengar - så måste vi tänka på att hon har ansvar för 12 000 anställda, och för en verksamhet som omsätter 12 miljarder kronor om året, när vi sätter hennes lön, säger Marie Morell.
Medialt utsattEnligt Marie Morell är det också svårt att rekrytera landstingsdirektörer, en faktor som hon tror bidragit till att lönerna skjutit i höjden.
- Det är svårt att hitta en person med erfarenhet från offentlig förvaltning,och som har den breda kompetens som behövs för att leda en stor organisation. Att vara medialt utsatt och kunna få sparken under offentliga omständigheter bidrar också till att lönen dras upp, säger hon.
Tidigare hade cheferna i landstinget generösa avgångsvederlag och pensioner. Dessa har tagits bort och bakas istället in i lönen, enligt Marie Morell.
- Lönerna var höga förut också, men det syntes inte på pappret. Det gör det nu, säger hon.
Men när cheferna har så höga löner, varför kan ni inte bara gå med på sjuksköterskornas lönekrav på 24 000 kronor i månaden?- Landstingsdirektören och cheferna är enstaka personer. Vi har 3000 anställda sjuksköterskor i landstinget, det är det enkla svaret, säger Marie Morell.