Landstingsrådet åkte till akuten
Prao för en dag - landstingsrådet Anna-Lena Sörenson har stått mitt i draget på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset en hel arbetsdag, kl. 08-16. - Fantastiskt intressant. Jag har fått en djupare känsla för arbetet och många tillfällen till givande samtal som jag tror ökar förståelsen från båda håll.
Anna-Lena Sörenson lyssnar, ser och finns till hands för debatt för den som vill. Sjuksystrarna på akuten är Gunilla Stefan (i telefon) och Anneli. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Håller undan
De 2-3 sköterskor som är i tjänst tillsammans med lika många undersköterskor, ser till de som ligger och väntar, jobbar med administration, svarar i telefon och håller undan. Sjuksköterskan Gunilla Stefan är "handledare" för landstingsrådet den här dagen.
- Det är självklart bra att besöka de verksamheter vi fattar beslut om, säger Anna-Lena Sörenson. Det ingår i mitt politiska uppdrag att samtala med personal och patienter om hur arbetet i vården fungerar.
Bland patienterna igår kom en pojke med bruten armbåge, ett mycket akut fall som då omgående kunde tas om hand i Norrköping. En situation som gav direkt patientvinkel på förhållandena.
En del debatter
- Det var en fantastiskt intressant dag, säger Anna-Lena Sörenson. Det har blivit debatter med en del personal, men alla har varit mycket vänliga och verkligen försökt förklara och beskriva hur arbetet går till. Jag har väl inte blivit överraskad, men man kan säga att jag har fått en djupare känsla för det här jobbet och sett hur komplext det kan vara.
Å andra sidan, berättar Anna-Lena Sörenson, har en del av personalen också fått lite mer insikt om det politiska arbetet, så hon hoppas att utbytet har varit ömsesidigt.
- Vad jag också har noterat, säger landstingsrådet, är att det kommer besökare med problem som inte sjukvården kan eller ens ska lösa. Det kan vara oro av olika slag som tar sig olika uttryck.
Studiedagen har således givit insikter och givande dialog.
- Men inga hårda ord, vi har verkligen lyssnat på varandra, säger Sörenson.