Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstingspolitiker blir "soffliggare"

Som landstingspolitiker kan man idag vara kluven. Särskilt om man också är Norrköpingsbo.
För hur ska man ställa sig i folkomröstningen om Vrinnevisjukhuset?
Folkbladets rundringning visar, att flera landstingspolitiker kommer att bli något för dem så ovanligt som "soffliggare" den 13 juni.

NORRKÖPING2004-03-31 06:00
Det är i partier, som ställt sig bakom de av landstinget beslutade förändringarna, som landstingsledamöterna har problem med kluvenhet. Vi har visserligen inte talat med alla Norrköpings ledamöter i landstinget. Men tendensen att avstå tycks tydlig.
Dock finns även de, som inte viker sig en millimeter.
- Jag kommer att rösta nej! Förstås! säger landstingsrådet Irma Görtz (s) utan omsvep.
Som förklaring anger hon, att landstinget ju anser sig ha fattat kloka beslut. Som man då också får stå för.

Andra åsikter
Bland sina partikamrater har hon dock folk, som inte vill handla lika kategoriskt.
- Det troligaste är väl att jag avstår, säger Annika Crona, ledamot av landstingsfullmäktige likaväl som den i sammanhanget mäktiga hälso- och sjukvårdsnämnden.
- Jag kan ju inte rösta ja till frågan. Men som den är formulerad kan man heller knappast rösta nej. Så jag kommer nog inte att rösta alls.
Och frågan, som Norrköpingsborna ska få rösta om i samband med EU-valet den 13 juni, lyder alltså: "Ska kommunen uppmana landstinget att snarast återupprätta Vrinnevisjukhuset som ett komplett länssjukhus med dygnet runt öppen och komplett akutmottagning samt fullvärdig vård?".

Andra tongångar
Det är en formulering som samtliga politiker i Norrköpings kommunfullmäktige var ense om. Men i landstingsfullmäktige, en i lika demokratisk ordning vald församling, har tongångarna som vi vet varit helt andra.
- Om jag röstar kommer jag att rösta blankt. Men det är inte säkert att jag röstar alls, säger Alf Gustafsson (s).
- Vad Norrköpingsborna tycker är redan självklart för oss landstingspolitiker. Om inte akuten på Vrinnevi fungerar som vi tänkt oss, då får vi väl ändra på det. Men sådant tittar vi ju på ändå.
I folkpartiet hittar vi i alla fall en, som tänker rösta nej:
- Det var ju en klurig fråga, säger Gunnar Asserhed först. Men sedan har han strax kommit fram till sitt ställningstagande:
- Nej, jag kan ju inte ha en uppfattning i landstinget och en annan i omröstningen. Så länge det inte kommit fram några andra fakta på bordet så måste jag ju rösta nej.

Kanske nej
En annan, som tar ordet "nej" i sin mun - om än utan att ha helt bestämt sig - är Eva Lips (m):
- Det är självklart att jag vill att Vrinnevi ska vara så bra som möjligt. Men formuleringen i folkomröstningen kan jag inte rösta på, och hela folkomröstningen är ju bara ett spel för galleriet.
- Alla vet redan att vi i Norrköping vill ha kvar akuten. Och jag tror att socialdemokraterna i Norrköping och landstinget kommer att förhandla fram någon förbättring för akuten.
- Så antingen kommer jag att rösta nej, eller också kommer jag att avstå från att rösta, säger Eva Lips.

Har tagit intryck
Ricardo Olivares (v) tillhör ett parti, som helhjärtat stött landstingsledningens linje.
- Jag har inte bestämt mig ännu, säger Olivares först.
- Som landstingsledamot har jag ju tagit intryck av vad som sagts, och jag jobbar för att vi ska komma fram till en lösning för akuten på Vrinnevi. Men det här med folkomröstning är bara konstigt. Det troliga är väl, att jag kommer att avstå från att rösta.
I partier som centern och kristdemokraterna tycker sig våra sagesmän däremot inte ha några problem med kluvenhet. Kristdemokraterna ville för sin del ha skattehöjning på 20 öre, just för att kunna klara sjukvården.
- Så jag kommer att rösta ja, säger Anelma Tukiainen (kd). Det är vansinne att dra ner så här på Vrinnevisjukhuset, Norrköping som är en såpass stor stad.
Och Lars-Olof Johansson (c):
- Förslaget som vi i centern lade fram liknar ju mycket det som sägs i folkomröstningen. Så jag kommer inte att rösta emot.
Men han drar lite på det och på vår följdfråga svarar han, att han i alla fall kommer att rösta i valet till EU-parlamentet.
- Och om jag röstar i folkomröstningen, då kommer jag att rösta ja.
Fast han kan alltså, utläser vi, också mycket väl tänka sig att helt avstå.

Osäker väljare
Om att detta är en besvärlig fråga vittnar även den brydsamma situation, som oppositionsrådet Marie Morell (m) säger sig vara försatt i.
- Det här med "fullvärdigt" gör det svårt? Vad menas med fullvärdigt? Att Vrinnevisjukhuset skulle klara precis allting, det är ju inte trovärdigt.
- Däremot kräver ju vi modrater en högre kapacitet på akuten. Men "fullvärdigt"... nej, jag måste säga att jag är ambivalent.
Så du har - säger vi - hamnat i en för dig högst ovanlig situation. Du får känna på, hur det är att vara en osäker väljare.
- Ja, det är ju just vad jag är i det här fallet, säger Marie Morell.
- Men det lutar ju mer mot att jag avstår från att rösta än att jag skulle rösta nej, tillägger hon.


<span class=Rub1>Statsvetaren: En säregen omröstning

<span class=Ing1>NORRKÖPING
- En något säregen folkomröstning är det ju, säger statsvetaren Nils-Eric Hallström vid Linköpings Universitet.
Till det speciella hör, att det ju knappast alls verkar bli någon nej-sida.

Enligt Nils-Eric Hallström, som bland annat ägnat sig åt studier av lokal demokrati, är det tre steg på vägen som lett fram till denna "konstiga situation".
- Först att hela frågan mörkades i valrörelsen 2002. Man talade aldrig om för väljarna vad som var på gång. Det är också grundproblemet.
- Det andra steget var, när landstinget sade nej till en folkomröstning över hela landstingsområdet, trots att 8,6 procent hade krävt det. I en sådan omröstning skulle ju hela frågan ha kommit upp på bordet.
- Och det senaste steget, det tredje, är då ett slags desperat försök från Norrköpings sida. För att, som någon visst sade i fullmäktige, hålla frågan varm.
- Landstinget har ju skött hela den här frågan dåligt, det står väl helt klart. Och det har då lett fram till den här konstiga folkomröstningen, som bara kommer att mynna ut i att man skickar ett brev till landstinget.

Desperation
Hallström noterar att sett över hela landet så har olika kommunfullmäktige sagt nej till nära nog varenda framstöt om folkomröstning. Anledningen till att man inte gjorde det den här gången i Norrköping är, tror han, just desperationen från Norrköpings sida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!