Landstingsdirektören förstår personalens oro
- Jag kan förstå personalens oro, säger landstingsdirektör Åke Rosandher om det öppna brev där personal på Vrinnevisjukhuset säger att de inte längre ställer upp på förändringarna inom vården. - Men brevet bygger på ett missförstånd, menar Rosandher.
Landstingsdirektör Åke Rosandher tycker det är tråkigt att personalen är orolig över vad som händer inom vården.
Foto:
"Vi ställer inte upp längre", skrev personalen och syftade på en förändring för akut ortopedi som enligt dem innebär "dödsstöten för en redan svårt sargad verksamhet".
Förändringen som fick droppen att rinna över för personalen var att akutortopedin på Universitetssjukhuset måste kunna operera mer. Personalen menar att det får till konsekvens att Motala och Norrköping får minska sin personal.
Tvångsskickas
- Personal kan tvångsskickas från Norrköping till Linköping, säger narkosläkaren Fredrik Schiöler.
- Det förvånar mig inte att reaktionen blev stark om det enda sättet att lösa detta är genom pendling, säger Åke Rosandher, men betonar samtidigt att man inte diskuterat hur man ska lösa bemanningen.
- Det beslutet fattar inte jag, säger Åke Rosandher.
Otillräckligt på US
Anestesi- och operationscentrum fungerar som en länsövergripande samarbetspartner, som underleverantör åt sjukhusen, menar Rosandher.
- Det är nödvändigt att det finns operationsalar där patienterna tas in och det har inte funnits tillgängliga salar för de patienter som kommer akut till US. Vi hamnar i en situation där operatörerna inte haft salar, säger Åke Rosandher.
Rosandher får i brevet stark kritik för att personalen inte informerades om den nya förändringen vid ett möte i Norrköping i torsdags.
- Det fanns inte i min fantasi att detta skulle vara en fråga att diskutera då. Mötet i Norrköping handlade om något helt annat, säger Rosandher.
Olika uppgifter
Landstingets underlag på ca 400 000 människor är på gränsen till vad som krävs för att upprätthålla en komplett och kompetent sjukvård, menar Rosandher.
- Vi kan inte ha tre likadana sjukhus. Alla tre sjukhusen i länet har sina uppgifter i ett samlat system.
Det innebär att Vrinnevi specialiserar sig på planerad kirurgi och urologi, Motala på planerad ortopedi (bl a höftleder) och US på högspecialiserad vård.
Delaktighet och dialog
Åke Rosandher beklagar att klimatet inom landstinget blivit sådant att man känner sig illa behandlad. Oron bland personalen får mötas genom att verksamheten görs begriplig och genom delaktighet och dialog, menar han.
- I omställningsarbetet tappar man lätt förtroende som man sedan får återställa. Det får visa sig om vi gör rätt. Vi vill skapa en sjukvård som är stark och robust för framtiden, säger Åke Rosandher.