Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstingsanställda kvinnor i Östergötland sämst betalda

NORRKÖPING
Genomsnittslönen för en kvinna i Östergötlands landsting är 19 600 kronor, för en man 29 100 kronor.
De landstingsanställda kvinnorna i Östergötlands och Jönköpings landsting har lägst lön i landet, relativt sett.

Norrköping2002-02-19 00:00
De dåliga kvinnolönerna i landstinget tas upp i en interpellation från Monika Broman (fp) i landstingsfullmäktige. Broman är själv sjuksköterska i Linköping.
Hon säger i sin interpellation att den offentliga sektorn är en kvinnofälla. För en offentliganställd kvinna tjänar 1000 kronor mindre varje månad än en kvinna anställd i ett privat företag.
Det anmärkningsvärda är att det stora lönegapet i offentlig sektor helt styrs av politiska beslut och att arbetsgivarna är folkvalda politiker.
Särskilt illa ställt är det för landstingsanställda kvinnor. Där är lönegapet rekordstort, enligt Broman. Kvinnornas genomsnittliga månadslön är 71 procent av männens.

<b>När blir det bättre? </b>
Broman säger i sin interpellation att bottennoteringen innehas av Östergötlands landsting där majoriteten (s,v och mp) ansvarar för lönepolitiken.
Av tradition värderas de arbetsuppgifter kvinnor utför lägre än de arbetsuppgifter som män utför, påpekar Broman. Traditionella kvinnoyrken är lågstatus, medan yrken som traditionellt kopplas till män är högstatus och därmed ger högre lön.
Monika Broman frågar bland annat när vi ska få ett jämställt landsting där det också på de högre chefposterna finns kvinnor på 40 till 50 procent av tjänsterna. Vidare vill hon veta vad majoriteten tänker göra åt snedvridningen i lönesättning mellan män och kvinnor och vilket år s,v och mp avser att ha jämställda löner i Östergötlands landsting.

<b>Pappersjobb</b>
Eva Lips (m) ställer även hon en fråga om landstingslöner. Hon påpekar att sjuksköterskor som gör karriär som exempelvis biträdande avdelningschefer och ägnar sig åt pappersarbete får högre lön än sjuksköterskor som ägnar sig åt patienterna. Lips tycker att alla sjuksköterskor borde få bättre möjligheter till fortbildning och att de som väljer arbete med patienter ska få högre lön och ökad ersättning för helgarbete. Vad tycker personalutskottets ordförande Björn Grip (v), undrar Lips.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om