Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstingets medicinkostnader har minskat med nio miljoner

I östra delen av länet har landstingets kostnader för läkemedel minskat med 5,6 miljoner kronor. Totalt har 9 miljoner sparats i Östergötland. Detta på grund av att apoteken och vården byter ut läkemedel mot billigare, likvärdiga alternativ.

Norrköping2005-07-14 06:00
Tack vare högkostnadskyddet betalar apotekens kunder bara en del av kostnaden för receptbelagda läkemedel. Resten betalas av landstinget. Medicinerna i Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping kostade landstinget 158,8 miljoner under första halvåret 2004, och under samma period i år blev summan "bara" 153,2 miljoner. Det är en minskning på 1,5 procent. Och landstinget tjänade 5,6 miljoner kronor.
I hela Östergötland sänktes summan från 398 miljoner till 389 miljoner - 9 miljoner, och en minskning på 2,2 procent.
De sänkta kostnaderna beror till stor del på att apoteken och vården ofta byter ut läkemedel mot billigare, likvärdiga alternativ. Detta blir möjligt när olika läkemedelsföretags patent går ut, och andra företag kan ge sig in i konkurrensen. Exempel på läkemedel vars patent gått ut är Losec, Zocord och Cipramil.
Jonatan Dahlkvist, apotekare i landstingets läkemedelsgrupp, berättar att man har decentraliserat kostnadsansvaret i Östergötland.
- Varje vårdenhet har numera ett eget ansvar för att hålla nere kostnaderna på läkemedel. Alla som skriver ut recept bör välja så billiga alternativ som möjligt. Detta är ett rätt unikt sätt att arbeta på, men allt fler landsting följer exemplet.
Han berättar vidare att det finns en läkemedels-kommitté som hjälper dem som skriver ut recept. Kommittén undersöker läkemedelsstudier, och rekommenderar lämpliga alternativ till de dyrare medicinerna.
Om en patient vill ha ett dyrare alternativ av någon anledning, får denne betala mellanskillnaden själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om