Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstingets måste spara 300 miljoner

NORRKÖPING
Landstinget i Östergötland beräknas få ett kraftigt underskott även nästa år. För att förhindra det har länets sjukhuschefer fått i uppdrag att tillsammans spara 300 miljoner kronor.
- Det kommer att drabba både personal och patienter, säger landstingsstyrelsens ordförande, Paul Håkansson (s).

Norrköping2003-04-12 00:00
Redan i år beräknas landstingets underskott bli 150 miljoner kronor. Det underskottet kan fördubblas till nästa år om inget görs. Därför har ett arbete satts igång inom landstinget som innebär att länets sjukhus- och centrumchefer tillsammans i en arbetsgrupp ska hitta möjligheter att göra besparingar motsvarande denna summa.
- Vi måste hantera vår obalans. Reduceringar kommer att påverka alla verksamheter, men inte i form av generella besparingar, säger landstingsdirektör Åke Rosandher, i en kommentar.
Men att spara utan att det drabbar personal och patienter kommer inte att gå. Och i går träffade landstingsledningen olika fackliga representanter för att informera om läget.

<b>Otrevliga konsekvenser</b>
- Vi fick då veta att besparingarna kan få otrevliga och obehagliga konsekvenser, säger Eva Thomée, ordförande i SKTF, vid Universitetssjukhuset i Linköping.
- Det kommer att påverka personalen, men om det blir tal om uppsägningar vet vi inget om i dag. Först i början av september ska besparingsförslagen vara klara, säger hon vidare.
Även från Kommunals sida finns en viss oro.
- Våra grupper hamnar alltid i fokus när det handlar om besparingar. Men än vet vi inte om någon kommer att behöva bli uppsagd, säger Maj Karlsson, ordförande i Kommunal vid Motala lasarett.


<b>Svårt arbete</b>
Även centrumcheferna på Vrinnevisjukhuset har dragit igång arbetet med att hitta besparingsmöjligheter.
- Organisationen är slimmad redan i dag. Att detta sparbeting inte skulle leda till personalreduceringar har jag svårt att tänka mig, säger Henning Strand, tf chef för kirurgicentrum.
En möjlig besparing som han kan se, och som även landstingsledningen hoppas på, är att flytta vissa verksamheter. Exempelvis kan en sorts operationer koncentreras till ett enda sjukhus.
Anledningen till den stora obalansen i ekonomin är lågkonjunkturen.
- Skatteintäkterna blir inte så stora som vi hade räknat med tidigare på grund av den låga tillväxten. Denna utveckling väntas fortsätta fram till 2006, säger Paul Håkansson.
Men att höja landstingsskatten ses inte som någon lösning.
- Andra landsting som har höjt sin skatt har ändå fått minus i budgeten. På något lustigt sätt gav den höjda skatten också högre kostnader, säger Paul Håkansson.
Nästa vecka kommer regeringen att presentera sin vårproposition.
- Men vad jag har hört så kommer vi inte att få någon statlig hjälp till landstinget, säger Paul Håkansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!