Landstinget sparar - vikarier får sluta
Det blir ytterligare omstruktureringar inom vården. Tre områden har inte klarat sina uppdrag och går fortfarande med underskott. 250 personer måste lämna landstinget.
- Vi har inte tagit ner hela vårt sparbeting. I slutet av september kommer ytterligare åtgärder att presenteras, säger Gunilla Gunnarsson chef för kirurg och onkologicentrum i Östergötland och förklarar att det kommer bli förändringar som genomförs stegvis för att hela tiden behålla patientsäkerheten.
Vikarier får gå
Anestesi och operationscentrum i Östergötland har 30 miljoner kvar att spara, Närsjukvården i centrum 13 miljoner.
- Vi kommer inte att säga upp personal utan det blir omplacering och så kallade naturliga avgångar, säger Åke Rosandher, landstingsdirektör.
Som tidigare kommer det nästan bara vara vikarier som får gå, men denna gång är det inte bara undersköterskor utan även sjuksköterskor och andra vikarier. Det kommer att vara vikariat som tar slut och inte förlängs.
Beskedet tas emot med en trött huvudskakning av några sjuksköterskor som Folkbladet träffar.
Har tröttnat
- Vi har tröttnat på att reagera. Vi kan ju ändå inget göra för när vi får veta så är det ofta redan bestämt, säger en distriktsköterska.
Hon är inte den enda som är besviken på landstingets sätt att hantera vikarier och anställda.
- Man hinner inte arbeta med all patienter som man skulle vilja göra. Idag har vi brist på undersköterskor på vår avdelning. Det täcker inte upp det antal som det är tänkt. Det är så mycket kunnigt folk som försvinner, säger Caroline Buller, sjuksköterska på en medicinavdelning.
Men även patienterna berörs av omstruktureringarna och besparingarna. Stängda avdelningar har gett färre platser.
- Patienter bollas mellan sjukhuset och hemmet för att det hela tiden är platsbrist. de skickas hem fortare från sjukhuset. De anhöriga blir förtvivlade, berättar Helen Styrbjörn som arbetar i Finspång.
Sammantaget räknar landstingsledningen med att 250 personer måste lämna landstinget. Men det är inget som ska påverka patienterna menar Åke Rosandher.
Prognoser
- Det handlar inte om att förändra de prioriteringar som redan genomförts utan mer om omstruktureringar, samarbete mellan sjukhus och andra arbetsformer. Men hur stora förändringar det blir är svårt att säga, det handlar fortfarande om prognoser.
Han tror inte att besparingarna inom de tre områdena kommer att vara klart till årskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!