Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstinget sparar - och bygger ut

Den 1 mars stängdes akuten på Vrinnevisjukhuset nattetid. För att spara. Nu föreslår landstinget att ambulanssjukvården ska byggas ut. För att kunna transportera patienterna till Linköping. Kostnad: 16,5 miljoner.

NORRKÖPING2004-04-16 06:00
Totalt ska fyra ambulanser göras om till dygnsambulanser; en dagambulans i Finspång, två halvdygnsambulanser i Norrköping och Linköping samt en dagambulans i Motala. Antalet patienter som ska transporteras är oförändrat, men resvägen har blivit längre och ambulanserna är upptagna under längre tid. Därför är förändringen nödvändig, menar Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd som ska fatta beslut i frågan. Kostnaden blir 16,5 miljoner kronor under ett år.
Är det inte märkligt att landstinget satsar 16,5 miljoner när ni ska spara?
- Det kan man tycka, men omställningar kostar alltid och säkerheten måste garanteras. Det här kan inte göras utan vidare, vi måste rusta för framtiden, säger Anna-Lena Sörenson.
Hade det inte varit bättre att ha kvar akuten nattetid i Norrköping?
- Nej, vi lägger ett stort pussel här för att kunna profilera sjukhusen. Det pågår i hela landet. Vi kan inte tillfredsställa en känsla i Norrköping. Alla östgötar ska ha tillgång till en effektiv akutvård, säger Anna-Lena Sörenson.
Enligt Anders Tilly, driftschef på ambulansentreprenören Ulfab, har förstärkningen av ambulanssjukvården både räddat ambulanssjukvårdare från uppsägningar och bidragit till en del nyanställningar. Arbetet kommer att förbli detsamma, med undantag för att mer tid spenderas i ambulanserna. Från och med 1 oktober 2005 måste dessutom varje ambulans bemannas av en legitimerad sjuksköterska, som kan ge läkemedel till patienterna, enligt Socialstyrelsen krav.
Det är akuta kirurgi- och ortopedipatienter som från och med 1 mars i år får åka till Universitetssjukhuset i Linköping på nätterna. Medicinpatienter, som till exempel strokedrabbade, tas fortfarande emot på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.
Beslutet om utbyggnaden av ambulanssjukvården fattas officiellt den 21 april, men är i princip redan taget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om