Landstinget sparar - och bygger ut
Den 1 mars stängdes akuten på Vrinnevisjukhuset nattetid. För att spara. Nu föreslår landstinget att ambulanssjukvården ska byggas ut. För att kunna transportera patienterna till Linköping. Kostnad: 16,5 miljoner.
Är det inte märkligt att landstinget satsar 16,5 miljoner när ni ska spara?
- Det kan man tycka, men omställningar kostar alltid och säkerheten måste garanteras. Det här kan inte göras utan vidare, vi måste rusta för framtiden, säger Anna-Lena Sörenson.
Hade det inte varit bättre att ha kvar akuten nattetid i Norrköping?
- Nej, vi lägger ett stort pussel här för att kunna profilera sjukhusen. Det pågår i hela landet. Vi kan inte tillfredsställa en känsla i Norrköping. Alla östgötar ska ha tillgång till en effektiv akutvård, säger Anna-Lena Sörenson.
Enligt Anders Tilly, driftschef på ambulansentreprenören Ulfab, har förstärkningen av ambulanssjukvården både räddat ambulanssjukvårdare från uppsägningar och bidragit till en del nyanställningar. Arbetet kommer att förbli detsamma, med undantag för att mer tid spenderas i ambulanserna. Från och med 1 oktober 2005 måste dessutom varje ambulans bemannas av en legitimerad sjuksköterska, som kan ge läkemedel till patienterna, enligt Socialstyrelsen krav.
Det är akuta kirurgi- och ortopedipatienter som från och med 1 mars i år får åka till Universitetssjukhuset i Linköping på nätterna. Medicinpatienter, som till exempel strokedrabbade, tas fortfarande emot på akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset.
Beslutet om utbyggnaden av ambulanssjukvården fattas officiellt den 21 april, men är i princip redan taget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!