Landstinget nobbar nytt cancervaccin
På landstingets hemsida i Östergötland kan man hitta information om livmodershalscancervaccination och även få fakta kring eventuella biverkningar. Detta har fått många kvinnor att tro att man kan vaccinera sig på sjukhuset. Men det stämmer inte - Landstinget har nämligen inte råd.
Foto:
Leif Hidmark arbetar som gynekolog på Vrinnevisjukhuset i Norrköping berättar att gynekologerna på Landstinget vill att livmodershalsvaccinationen ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet som exempelvis mässlingen. - Det är politiker som våndas och har inte bestämt sig eller kommit med något beslut om hur vaccinationen ska skötas eftersom det är så dyrt. Just nu är det bara gynekologer som arbetar inom privatsektorn som kan ge sprutan, säger Leif Hidmark. Att det bara är privata gynekologiska mottagningar som kan ge vaccinet står det inget om i landstingets information på deras hemsida. Inte tänkt efter
Doktor Ewa Hellberg arbetar privat på Gynekologiskt Centrum i Norrköping har information och resurser för de kvinnor som vill vaccinera sig.Vaccinationen beräknas kosta omkring 4000 kr och 1800 om man är upp till 18 år gammal eftersom det subventioneras då. Att subventionera vaccination för många kvinnor blir väldigt dyrt för landstinget och det har man inte råd med just nu.- Olika Landsting runt om i Sverige har fattat olika beslut men här i Norrköping har man valt att inte vaccinera någon tills Socialstyrelsen kommer med sitt beslut i mars, säger Ewa Hellberg.Om obligatorisk vaccinering införs för alla 12 åriga flickor kommer det kosta staten omkring 200 miljoner kronor varje år. Sedan läggs ytterligare kostnader på eftersom undersökningar och kontroller måste göras efter varje vaccinering. Om man sedan skulle vaccinera alla pojkar eftersom de också kan bli smittade/smitta men inte insjukna i cancer skulle kostnaderna fördubblas. - Jag tror att nyheten om att det finns ett vaccin som kan stoppa den cancerform som varje år dödar 450 kvinnor i Sverige och är den näst största orsaken till att kvinnor dör i EU länder har spridit sig för snabbt. Samhället har inte haft tid att tänka efter och lösa de problem som uppstått efter upptäckten. Nya Zeeland och Australien är de första länder som löst dessa problem och erbjuder alla gratis vaccination mellan 12 till 25 år idag, säger Ewa Hellberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!