Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Landstinget mot väggen

- Hur har ni tänkt er att undvika att folk kommer att dö på vägen till Linköping? frågar Per Jameson som för 20 år sedan råkade ut för en allvarlig olycka.
Idag sitter han i rullstol och är mycket arg över besparingsförslagen som hotar Vrinnevisjukhuset.

Många var frågorna som kom upp på debatten i gårkväll. Stämningen var stundtals hetsig. Men Hörsalen var långtifrån fullsatt. 
FOTO: JANNE FORSBY

Många var frågorna som kom upp på debatten i gårkväll. Stämningen var stundtals hetsig. Men Hörsalen var långtifrån fullsatt. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-10-16 06:00
Sjukhusdebatten i Hörsalen igår kväll gav Norrköpingsbor möjlighet att ställa frågor till landstingsledningen. Det var knappast ett fullsatt hus som mötte politikerna. Men det hindrade inte debatten från att vid flera tillfällen vara hetsig.
- Jag är riktigt jävla skitförbannad över det här, suckar Per Jameson på väg in i Hörsalen.
För 20 år sedan råkade han ut för en olycka och fick åka sträckan från Norrköping till Linköping. Skillnaden då var bara att han först kontrollerades i Norrköping.
- Idag tror jag att det en finns stor risk för att många kommer att dö på vägen, om besparingsförslagen blir genomförda, säger han och ställde just den frågan till landstingsledningen.
Men det var ingen av politikerna som ville hålla med om att 30 minuters avstånd är långt.
- Vi har en enorm täthet mellan våra sjukhus i Östergötland. I Stockholm kan avstånden vara längre. Avgörande är vad för insats ambulanssjukvården ger, svarade Paul Håkansson (s), landstingsledningens ordförande.
- Men vi är inte i Norrland eller Stockholm. Vi har redan en fungerande lösning och att skära ner på en liten del drabbar hela sjukvården på Vrinnevisjukhuset eftersom det faktiskt också på den nivån handlar om samarbete mellan kliniker, kontrade Per Jameson och fick rungande applåder.

Det var stundtals en hetsig debatt i Hörsalen igår. Många starka känslor kom fram både från sjukvårdspersonal och vanliga Norrköpingsbor som också fick starka svar. Men det blev lite för mycket valdebatt i svaren. Moderaterna presenterade hur de bäst skulle vilja att sjukvården lades upp, centern sin politik och så påhopp mellan de politiska partierna vilket gjorde debatten seg och kändes som långt från verkligheten. Också den bild som politikerna målade upp av landstinget och Vrinnevisjukhusets framtid kändes främmande för många av Norrköpingsborna.

Inte samma språk
- Det verkar som att vi inte pratar samma språk. Ni talar om en ljus framtid men vi här i norrköping ser det inte så, förklarade Helena Andersson Molina, ortopedläkare och fick medhåll av de samlade.
Men på vissa punkter gav också politikerna frågeställarna rätt i sin kritik. Personalens reaktioner har på många sätt förvånat dem eftersom de trott att personalen var medveten om förslagen.

Svårt att fatta beslut
- De är ju ändå presenterade av centrumcheferna för klinikerna. Men det är klart att det är svårt att fatta beslut i många frågor, konstaterade Paul Håkansson.
Landstingsledningen verkade vid flera tillfällen mycket oeniga om framtiden för sjukvården i Östergötland. Någon menade att specialistvården borde ligga på ett ställe i östergötland medan andra påpekade att konkurrens genom ett flertal ställen för samma sorts vård gynnar sjukvårdens utveckling. Men man var dock ense över att ett utträde ur Landstinget enbart skulle vara till nackdel både för personal och patienter i norrköping.
- Vi kommer aldrig att lämna över till sjukvårdspersonalen och låta dem göra som de vill. Glöm det, sade Paul Håkansson som svar på diskussionen om ett sjukhus utanför Landstinget.
Innan sjukvårdsdebatten i Hörsalen träffades samordningsgruppen i Norrköping och landstingsledningen i Rådsalen.
- Det är uppenbart att det har skett en förändring. Nu får vi har kvar viss kirurgi och viss ortopedi och akuten ska vara oberörd. Men det kvarstår fortfarande vissa frågor, berättade Jörgen Rundgren (m).
Också Mattias Ottosson var nöjd med mötet under eftermiddagen.
- Det känns som att man har gått framåt. Men det är fortfarande oklarheter som vad man menar med ´viss´ vad gäller ortopedin och kirurgin, berättade han och var förvånad över att så få Norrköpingsbor ändå kommit till debatten i Hörsalen.
- Kanske förslagen som kommit fram börjar landa hos Norrköpingsborna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!