Landstinget krymper insyn
Har landstingsledningen något att dölja? Den frågan ställer landstingspolitikern Anna-Lena Sörensson (s), sedan hon upptäckt att landstinget inte längre registrerar all post.
Barbro Naroskyin.
Foto:
När hon sin vana trogen ville diarieföra brevet fick hon beskedet att ingen post som skickades inom landstinget längre skulle registreras. Det hade landstingsdirektör Barbro Naroskyin bestämt. Brevet är alltså ett typexempel på sådant som medborgare och journalister tidigare kunde hitta via landstingets diarium. I dag krävs det tips för att veta att det existerar. - Hur ska vi i oppositionen göra nu? undrar Anna-Lena Sörensson. Ska vi varje gång det kommer en skrivelse till oss göra ett politiskt övervägande om vi ska tipsa medierna? Landstingsdirektör Barbro Naroskyin menar att det handlar om en rationellare hantering. Juridiskt hållbart?
- Det jag har sagt är att man ska diarieföra det som ska diarieföras, och när det gäller interna skrivelser behöver vi inte göra det ur rent juridiskt synvinkel, säger hon och förklarar vidare: - Risken är annars att man missar sånt som man måste diarieföra eller att alla medarbetare utvecklar olika praxis. Men frågan är om de nya reglerna är juridiskt hållbara. Annan policy
Enligt Sofia Malander, jurist på landstinget i Östergötland, kan sådant som skickas mellan olika enheter inom landstinget räknas som arbetsmaterial och behöver därför inte diarieföras. Men på Stockholms läns landsting har man en annan policy. Där diarieförs alla skrivelser mellan landstingsstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden. Och för övrigt också alla skrivelser som kommer till hälso- och sjukvårdsnämnden från personal i vården. Enligt deras jurist Paul Collins är nämligen de olika styrelserna och nämnderna inom ett landsting att betrakta som självständiga myndigheter gentemot varandra. Därför blir det som skickas mellan dem allmänna handlingar. Och då gäller regeln om diarieföring.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!