Landstinget kallar in pensionerade systrar
Landstinget förbereder en massvaccination mot svininfluensan, då räcker inte den ordinarie personalen till. På måndag skickas ett brev ut till pensionerade sjuksköterskor med frågan om de kan hjälpa till och det kan behövas ännu mer extrapersonal. - Det ska inte behöva störa den vanliga vården och då behövs det många fler, säger chefläkaren Hans Rutberg.
Foto: JACK MIKRUT
I första hand handlar det om sjuksköterskor som är födda mellan 1940 och 1944 och som gått i pension under de senaste åren. Sammanlagt rör det sig om uppemot 160 sköterskor. - Det känns rimligt, de är kanske mer benägna att komma tillbaka. Jag tror att många vill bidra. Men det kan bli tal om att ännu fler kallas in. Enligt Hans Rutberg förs även diskussioner om att ta hjälp av läkar- och sjuksköterskestuderande när vaccinationscentralerna ska sättas upp. - Vi samtalar även med företagshälsovård och skolhälsovård. I inventeringen inför massvaccinationen som ska ta sin början i september undersöks även var vaccinationscentraler kan sättas upp och hur allt praktisk ska genomföras. - När så många ska vaccineras krävs det en genomtänkt plan. Målet är att vaccinera så många som möjligt. Planer för en pandemi har emellertid dragits upp redan tidigare. - Det gjordes för tre, fyra år sedan i samband med fågelinfluensan, men då handlade det inte om massvaccination utan om hur vi skulle lösa det om det kom ett stort antal smittade till vården. "Aldrig något liknande"
I augusti måste det mesta ha klarnat och sannolikheten är stor att flera pensionerade sjuksköterskor återigen är i tjänst för att hjälpa till med mass-
vaccineringen. - Jag har varit inom sjukvården i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Men det är intressant och en utmaning att vara med och organisera något sådant här. För att förhindra smittspridning ska så många som möjligt vaccineras så tidigt som möjligt, säger Hans Rutberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!