Det var för drygt ett år sedan som tidningen Dagens Medicin uppmärksammade att landstinget i Östergötland tillsammans med företaget Swemac Orthopaedics AB ordnade kurser där landstingets ortopedläkare fick träna på att operera på mänskliga likdelar, så kallade kadaverkurser. Likdelarna hade företaget importerat från USA och enligt vad man uppgav kom de från stiftelser dit folk donerat sin kropp till forskning och utbildning.
Förbjudet
I artikeln ifrågasatte en jurist på Socialstyrelsen om verksamheten verkligen var laglig. Det är nämligen förbjudet att hantera vävnad från människor i vinstsyfte. Några dagar senare polisanmälde Socialstyrelsen verksamheten.
Landstinget beslöt då att själv utreda verksamheten och kom fram till att det inte fanns någon grund för påståendet att den var olaglig eftersom företaget inte tjänade pengar på verksamheten. Därför fortsatte man att skicka sina ortopeder till kurserna i avvaktan på att polisutredningen skulle bli klar.
Avskrevs
För några månader sedan kom så beskedet att polis och åklagare beslutat att avskriva ärendet.
Och nu har alltså landstinget bestämt sig för att tala om för Socialstyrelsen vad man tycker om deras sätt att hantera frågan. I brevet som skickades härom dagen får Socialstyrelsen på huden rejält av landstingets chefsjurist. Hon ifrågasätter starkt att Socialstyrelsen gör en polisanmälan enbart baserad på uppgifter i media utan att ta kontakt med vare sig landstinget eller företaget.
Svartmålar
Socialstyrelsens uttalande i Dagens Medicin svartmålar både landstinget och Swemac på ett mycket olyckligt sätt, skriver hon vidare.
I resten av brevet sträcker sedan landstinget ut en hand mot Socialstyrelsen. Först för man ett resonemang om svårigheterna att få tillgång till preparat i Sverige från avlidna för kirurgisk metodträning, och avslutar med att tala om att landstinget gärna ser en fortsatt diskussion med Socialstyrelsen kring den frågan.