Landslagsman – efter att ha lagt bollsskorna på hyllan

Sex år efter att ha lagt fotbollsskorna på hyllan kan Semir Ajanic äntligen titulera sig landslagsman. Den förre Sylvia- och Sleipnerspelaren har nämligen hittat en ny karriär – i agility.

Norrköping 12 maj 2022 10:00

En krånglande höftböjarmuskel innebar slutet för Semirs bollsparkande och under sin friska period nådde han så högt som till division 1-spel med Västerås. Han flyttade hem för att hjälpa Sleipner till avancemang men tvingades i stället lägga av.

– En jättekonstig skada. Kroppen klarade inte av alla rörelser på fotbollsplanen och jag blev begränsad. Jag var 25 då, berättar Semir Ajanic som nu hunnit fylla 34 år.

Sedan några år är han tillbaka och tävlar på högsta nivån inom agility tillsammans med sina hundar.

– Fotbollen hade fyllt mitt liv innan men genom min tjej Moa kom jag i kontakt med agility. Jag har alltid varit taggad på utmaningar, säger han.

Under helgens tävlingar i Skåne fick han uppleva sin hittills största framgång. Semir och femåriga Ruth, en aprikosfärgad dvärgpudel, slog sig in i den lilla grupp som får representera Sverige i VM i sommar.

 

– Det är över all förväntan. Klart att man sätter upp höga mål inför tävlingarna, men man måste ju vara realist också. Vi är trots allt lite av rookies i den här högsta klassen.

Tillsammans med Moa Igelström driver familjen en kennel där det förutom tre pudlar även ingår bordercollies.

– Ruth har vi själva fött upp och vi älskar att samarbeta på tävlingsbanan. Det var klurigt och tufft i Skåne men vi lyckades verkligen. VM är det största man kan uppleva.

Semir håller med om att det för en utomstående kanske kan se enkelt ut att styra sin hund över hinder, genom slalombanor och tunnlar. Men sanningen är naturligtvis en annan.

– Det krävs mycket koncentration, känns lite som det är på håret varje gång man tävlar och gör man bara ett litet misstag blir man diskad. Det ligger supermycket träning bakom och jag visar både med min kropp och med verbala kommandon vad jag vill få hunden att göra. 

Under ett tävlingsmoment är det full gas som gäller för Ruth och Semir, som inte helt tappat sitt löpsteg från fotbollen.

Som tvåbarnspappa och lärare på Victoriaskolan är det fullt upp och nu gäller det att planera för sommarens stortävling.

Förbundet bekostar resan och boendet i Österrike. Semir ska också tävla på Nordiska mästerskapet och möjligen deltar man också i European Open, även om detta inte är spikat.

– Agilityn har utvecklat mig som person och i VM måste både jag och hunden vara fysiskt förberedda när det väl är dags. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa