Landshövdingutspel om kommunaliserad polis får tummen ned
Landshövdingen Björn Eriksson vill att kommunerna ska ta över ansvaret för polisen istället för staten. Det skulle enligt honom göra verksamheten mer effektiv. Men den idén sågas rejält av länspolismästaren Lars Engström och Norrköpings kommunalråd Mattias Ottosson.
Vardagsbrottsligheten
Det gäller framför allt den så kallade vardagsbrottsligheten som till exempel bostadsinbrott, bilstölder, bilinbrott, cykelstölder och skadegörelse. Den grövre brottsligheten, som till exempel ekonomisk brottslighet, ska has om hand av en central polisorganisation.
- De bästa besluten tas nära medborgarna och det skulle vara bättre även för polisen, säger Björn Eriksson om sitt förslag.
Får mothugg
Han är övertygad om att polisarbetet skulle bli effektivare och bättre om kommunerna själva skulle få planera hur arbetet skulle organiseras. Det gäller både när det gäller att lösa de brott som redan begåtts och det brottsförebyggande arbetet. På så sätt skulle även förtroendet för polisen öka. Men landshövdingen får mothugg av Östergötlands länspolismästare Lars Engström.
Helt död
- För mig är den där tanken helt död, säger han. Men jag vet att landshövdingen tar upp det här i olika sammanhang.
Polisverksamheten har tidigare varit kommunal, men 1965 blev staten huvudman för polisen. Enligt Lars Engström fanns det goda anledningar att göra denna förändring.
- Skälet till att man lämnade kommunerna 1965 var att standarden i kommunerna var så fruktansvärt ojämn, säger han. En del kommuner hade knappt ens råd att klä sina poliser. Det var inte en rättvis fördelning i en demokrati.
Mer resurser
Mattias Ottosson (s), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, tror inte heller på landshövdingens förslag.
- Polisen behöver mer resurser och det är väl det som är problemet, säger han. Det tror jag inte skulle bli bättre om kommunerna har hand om det.
Hans förslag till att förbättra polisens effektivite, förutom ökade ekonomiska anslag, är ett utökat samarbete med olika enheter inom den kommunala och statliga verksamheten. Till exempel bör skolan, socialtjänsten och kriminalvården få ett bättre samarbete med varandra och med polisen.
- Det är det som är det viktiga, inte att kommunerna får ansvaret för polisen, säger Mattias Ottosson. Det är så man ska lösa problemet.
Björn Eriksson säger att han har hört de här motargumenten förr. Han tror att många kommunala företrädare är rädda för att de statliga anslagen till den kommunala polisen skulle dras in när kommunen väl tagit över ansvaret för polisen. Men så får det naturligtvis inte gå till.
Schysst stat
- Hela mitt resonemang bygger på att staten är schysst och överför både pengar och resurser, säger Björn Eriksson.
Han tror inte att polisen automatiskt blir bättre med ökade ekonomiska anslag från staten. De problem polisen har handlar inte bara om dåliga ekonomiska resurser. Enligt Björn Eriksson gör varje enskild polis ett bra arbete, men felet ligger istället i hur arbetet organiseras i stort.
- Det har blivit för mycket resonemang att polisen saknar resurser och inte att det är något fundamentalt fel på organisationen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!