Landshövdingeparet öppnar sin park för en dag
LINKÖPINGDen 3 juni öppnas för en dag landshövdingeparets privata trädgård för allmänheten, parken till Slottet i Linköping. Trädgårdsintresserade Helena Eriksson ligger bakom restaureringen av trädgården till hur den såg ut på 1910-talet och visar nu upp resultatet.
- Jag älskar att ligga och påta, säger hon till Folkbladet.
Det var när hon för fem år sedan började ta sig an parken utanför Slottet som hon fick idén att restaurera trädgården efter arkitekten Rudolf Abelins ritningar från 1910-talet. Originalritningarna är försvunna, men kvar finns ritningar som trädgårdsarkitekten Walter Bauer gjorde på 1970-talet utifrån Abelins idéer.
<b>Cloettaäpple</b>
En del av slottsträdgården disponeras av kommunen, där ligger det nya biblioteket. Resten av parken hyser nu karpdammar, barockinspirerade formklippta avenbokar och buxbomshäckar, gammaldags rosor, kryddor och fruktträd, bland andra den östgötska sorten Cloetta-äpplet. Allmänheten bjuds nu att för en dag ta del av den annars privata trädgården, som används vid landshövdingeparets representation.
Slottet i Linköping har en lång historia, från den medeltida biskopsborg och den trädgård som en gång fanns där. Slottet har idag delar från alla tider, det har byggts om flera gånger.
<b>Pil från långbåge</b>
Vid arbetet med Slottsparken hittade trädgårdsarbetare Tomas Pettersson en pilspets i rosenrabatten, en pilspets från en typ av långbåge som var i bruk under 1200- och 1300-talet. Pilspetsen visas också den 3 juni.
Parallellt med vad som skett i slottsparken pågår något i Linköping som kallas Kulturstråket. Man ser över gamla parkkartor, med ambitionen att återskapa och förnya gröna kulturmiljöer. I Linköping har man tidigare inte haft samma medvetenhet om parker och grönområden som i Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!