Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Landshövdingen använder statliga pengar till privata utgifter"

NORRKÖPING
Landshövdingen och förre rikspolischefen Björn Eriksson använder statliga pengar till privata utgifter och andra engagemang, i föreningar och förbund.
Det menar frilansjournalisten Britt-Marie Citron i Norrköping som i samarbete med Aftonbladet granskat landshövdingen.
- Gränserna flyter, säger Britt-Marie Citron.

"Jag har ingen semester. Jag jobbar permanent. Jag får skäll av min fru för det", säger landshövding Björn Eriksson.
FOTO: JANNE FORSBY/ARKIV

"Jag har ingen semester. Jag jobbar permanent. Jag får skäll av min fru för det", säger landshövding Björn Eriksson. FOTO: JANNE FORSBY/ARKIV

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2003-05-06 00:00
- Tjänstebilen som endast får användas för arbetsresor rullade 600 mil under semestern förra året.
- Vid ett operabesök i Stockholm tillsammans med hustrun betalades hotellkostnaden av länsstyrelsen.
- Förra året bjöd landshövdingen på middag ett 40-tal gånger. Systembolagskvitton visar att det gick åt bl a 720 flaskor vin. I juni handlades 29 flaskor mousserande vin. Husfrun har skrivit på kvittot: "Studentexamen + drink 12/6". Ett av landshövdingens barn tog studenten förra året.
- Luncher och middagar på länsstyrelsens bekostnad i samband med styrelsemöten i de föreningar där Björn Eriksson är ordförande.
- Fem flygresor till Skidskytteförbundets styrelsemöten och tävlingar, resor som betalats av länsstyrelsen. När Britt-Marie Citron i februari i år intresserade sig för räkningarna skrevs en samlingsfaktura där länsstyrelsen krävde Skidskytteförbundet på betalning för fyra av resorna.
- I somras var det premiär på operettkavalkaden Silverskatten på Linköpings slott. Landshövdingen och hans hustru ingår i operettsällskapet. En del av fikabrödet som såldes med god förtjänst hade bakats av slottets personal.
Kartläggningen av landshövdingens utgifter under år 2002 har gjorts av Britt-Marie Citron i Norrköping, frilansande journalist och vinnare av Stora journalistpriset för sitt avslöjande av Motalaskandalen. Hon behövde ett fräscht exempel på hur man granskar myndigheter, till en kurs, Fram med fakta, där hon var kursledare. I januari började hon granska landshövdingen i Östergötland, Björn Eriksson.

<b>"Det är ett mönster"</b>
- Vartefter hittade jag saker som jag tyckte var graverande, som inte kändes riktigt rent, säger Britt-Marie Citron som tog kontakt med Aftonbladet eftersom hon ansåg att det var en "riksgrej".
- Det är inga jättestora summor. Det är mer ett mönster, att han inte klarar av att hålla isär arbete och privatliv. Sedan får andra bedöma hur allvarligt det är. Men det är ett beteende som man bör uppmärksamma och diskutera, var gränsen går.
- Han har en massa tjänsteärenden under semestern. Mycket är i tjänsten, det är riktigt. Men det är lite för många mil. Visst jobbar han mycket, han jobbar ju jämt. Det är inte det jag tittat på. Som verksamhetschef är han ansvarig för hur länsstyrelsens pengar, skattemedel, används. Var slutar det om man inte följer de regler som finns?
Björn Eriksson sitter i styrelsen för fotbollsklubben AIK och för Vattenfall Östnät. Han är ordförande i Göta kanalbolag, Svenska skidskytteförbundet, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, och Internationella företagareföreningen i Sverige, IFS.


<span class=rub>"Jag är alltid i tjänst"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Jag kan börja ta en riktig semester och säga nej till invigningar. Men hur bra är det för östgötarna? säger landshövding Björn Eriksson som tillbakavisar uppgifterna att han skulle ha använt statliga medel privat.</span>

Av allt som Britt-Marie Citron arbetat med i fem månader och som han själv haft 14 dagar på sig att svara på är det bara två saker som Björn Eriksson menar är felbetalat och nu åtgärdat.
Det ena är en räkning på 611 kronor i samband en premiärfest för Operettsällskapet, en räkning som hamnat fel, hos länsstyrelsen istället för sällskapet, säger Björn Eriksson. Det andra är bullbakande till Operettsällskapet som en snäll husfru ställt upp med.

<b>Tjänstebil på semestern?</b>
- Jag har ingen semester. Jag jobbar permanent, säger Björn Eriksson.
Ett fax från hans sekreterare anger i detalj ett 20-tal invigningar och besök inför Birgitta-jubileet under den aktuella perioden i juli och början av augusti.
- Jag stämmer inte med mallen, säger Björn Eriksson. Jag är alltid i tjänst. Jag vill gärna hålla på så, för Östergötland.
Bubbel till studenten? Stämmer inte, enligt Eriksson. En felskrivning av husmor. Operabesök i Stockholm? Kopplat till diskussioner om en permanent scen i Vadstena där Hovkapellet och SON skulle kunna spela, säger Eriksson. Resor till Skidskytteförbundet? Fakturorna samlas alltid ihop på det sättet och skickas till förbundet, eftersom det är enklast och billigast, säger Eriksson.
Aftonbladets hårdvinklade artikel känner han inte igen sig i, däremot kan han förstå en diskussion om gränser som flyter ihop. Men i rollen som landshövding ligger att ha ett brett kontaktnät, för länets skull, menar han.
- Det viktiga är att jag inte skor mej själv, säger Björn Eriksson.
Hans hustru lyfter i motsats till tidigare praxis i länet ingen lön. Och Björn Eriksson tar aldrig ut någon traktamentesersättning, för att slippa hamna i en "gråzon eller begå misstag", enligt fax från sekreteraren.


<span class=rub>"Björn Eriksson är noggrann och ordningsam"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
Ingemar Strandner, ekonomidirektör vid länsstyrelsen i Östergötland, har ingen kritik att komma med mot Björn Erikssons sätt att sköta sina utgifter.
- Jag ser honom som väldigt noggrann och ordningsam. Han är noga med vad som är statens och vad som är privat.</span>

- Jag har ingen kritik att komma med. Jag ser den här grejen som rätt så överdriven. Man har vinklat bitarna, som jag ser det, säger Ingemar Strandner.
- Landshövdingsuppdraget skiljer sig från en generaldirektörs. Det är ett väldigt brett uppdrag, kontaktskapande. Landshövdingen ska utveckla länet och regionen, med kontakter med bl a näringsliv och kommuner. Det är lite annorlunda.
Enligt Strandner är det regering och departement som avgör vad som ingår i uppdraget och sedan är det upp till landshövdingen själv att använda sitt omdöme.
- Det är ett förtroendeuppdrag.
- Som jag ser det sköter han det bra, säger Ingemar Strandner om Björn Eriksson.
- Han är noggrann och kunnig, som gammal budgetchef på finansdepartementet. Han vet vad som gäller vid revisioner. Han har respekt för den statliga egendomen, säger Ingemar Strandner.

<b>Högsta betyg</b>
Länsstyrelsen fick i förra veckan samma rating från Ekonomistyrningsverket som man haft i flera år: två stora A, högsta betyg, för sitt sätt att sköta ekonomin.
Från Riksrevisionsverket riktas heller ingen kritik mot landshövdingen just nu.
- Vi har gjort granskningar av enskilda personer tidigare, men i det här ärendet har vi inte beslutat om någon sådan ännu. Det jag kan säga är att uppgifterna som kommit fram kommer att vara en input i kommande revisionsinsatser, så är det alltid, säger revisor Kent Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om