Syftet med detaljplanen är att omvandla den tidigare industrifastigheten till bostäder och centrumfunktioner. Planen ska också skydda kulturhistoriskt värdefulla element av en äldre sågtandsbyggnad, samtidigt som den ska återbrukas med nya funktioner och gestaltning.
Huvuddelen av ytan inom planområdet upptas av existerande byggnader. Sågtandsbyggnaden från 1904 har koppling till textilindustrin då en spinneriverksamhet var aktiv här från början av 1900-talet till 1960-talet. Byggnaden har även använts för annan småskalig industri men står i dag tom.
Byggnaden följs i söder av en tillbyggnad från 1950-talet, som använts bland annat som tvätteri. Mot väster finns en uthuslänga som tillkom i samband med den södra tillbyggnaden och som använts som lager. 50-talsbyggnaderna ska enligt förslaget rivas för att lämna plats åt bostäder. Den antikvariska utredningen slog fast att den delen inte var lika värdebärande för historien som sågtandsdelen.
Cirka 40 nya bostäder, lägenheter på mellan två och fem rum, ska tillskapas inom området fördelat på en ny byggrätt för flerbostadshus där tillbyggnaden står i dag samt en ny byggrätt för stadsradhus som ersätter uthuslängan. Genom att bryta upp de större volymerna i höjdled, i olika höjder, anpassas nybyggnationen till omgivningen. Ett delvis underjordiskt garage finns med i planerna.
En del av den kulturhistoriskt värdefulla sågtandsbyggnaden omvandlas för att inrymma en gemensam uteplats, en innergård, för de boende, genom en öppen takkonstruktion, med sparad takstomme. På det sättet bevaras fabriksbyggnadens karakteristiska sågtandade fasad i sin helhet. Planen möjliggör också för verksamheter som inte är störande eller drar för mycket trafik.
– Vi har haft mycket diskussioner kring hur vi ska kunna återbruka den på ett bra sätt, där man behåller stora delar av den, säger Elias Allouche, planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret, om sågtandsbyggnaden.
Han tycker att man i förslaget löst det på ett bra sätt, så man ändå behåller i stort sett alla värdebärande delar.
Industribyggnaden med det sågtandade taket är av en byggnadstyp som blir allt mer sällsynt i Norrköping. En skadades svårt vid branden i Kopparhammaren och en i kvarteret Ormen vid sidan av planområdet fick rivas på grund av föroreningar.
Detaljplanen är ute på samråd från den 10 maj till och med den 21 juni 2023.
– Jag tycker att vi har landat i ett förslag som känns värdigt för platsen. Jag tycker att vi återbrukar sågtandsdelen på ett väldigt fint sätt. Vi behåller absolut det mesta, men kan ändå få in nytt liv där, och en användning som samspelar med kraven som är i dag med friytor, säger Elias Allouche.
– Det här är ett första förslag som vi går ut med nu, men jag är nöjd med hur vi har landat i den här första utformningen. Vi har ett samrådsmöte nästa vecka där vi har bjudit in alla närboende. Då får alla första chansen att tycka till.
Samrådsmötet i form av ett öppet hus sker på torsdagskvällen den 25 maj i förvaltningshuset Rosen.
Kvarteret Storken är en viktig del i berättelsen om Borgs villastad, numera Kneippen. Den sågtandade industribyggnaden påminner om den ursprungliga Borgs villastad där handel och industri var lika viktigt som kurbad och en ståndsmässig boendemiljö.