Lånade ut miljoner till kompisar – misstänks för brott

En ostraffad familjefar lånade ut stora summor pengar till sina kompisar mot nollränta. Nu riskerar han två års fängelse för grovt bokföringsbrott.

Försvarsadvokat Oscar Hillmann bemöter anklagelserna från Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

Försvarsadvokat Oscar Hillmann bemöter anklagelserna från Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

Foto: Arkivbilder

Norrköping2023-09-18 06:45

Det ovanliga målet avhandlades under förra veckan i Norrköpings tingsrätt. Såväl kammaråklagaren Cecilia Danielsson från ekobrottsmyndigheten i Linköping som försvarsadvokaten Oscar Hillmann medger att det rör sig om ett "speciellt ärende" som ingen med säkerhet kan sia vad utgången blir. Dom meddelas den 27 september.

Åklagaren yrkar på två års fängelse och menar att den åtalade bedrivit näringsverksamhet med bokföringsplikt.

Försvaret slår ifrån sig och menar att fallet inte ens borde ha nått rättssalen.

– Jag har bara hjälpt mina polare med pengar och har inte tjänat någonting på det här, snarare har jag förlorat en hel del, säger den åtalade mannen som vill vara anonym i Folkbladet.

Några saker är åklagarsidan och försvaret överens om: Mannen har lånat ut mer än elva miljoner kronor till sju vänner under de tre år som åklagaren siktat in sig på och ligger som grund för åtalet.

De stora summorna har Norrköpingsbon dragit in genom betting på olika spelsajter. Uppgifter som åklagarsidan bekräftar.

Brottsmisstanken gäller grovt bokföringsbrott. Någon bokföring i egentlig mening har aldrig funnits. Den misstänkte har inte bedrivit någon professionell näringsverksamhet, men lånen till vännerna har ändå dokumenterats och signerats via handlingar som upprättats mellan långivare och låntagare. Som en privat bank, skulle man kunna säga.

– Hur ska man som privatperson kunna veta att man inte får hjälpa sina kompisar? Jag tycker det är helt sjukt att jag åtalas för det. Men jag vill tro att domaren är duktig och proffsig och att han lyssnat på vad vi har sagt i rätten.

Du hotas av två års fängelse vid fällande dom?

– Jag känner mig inte så orolig över det. Skulle jag fällas kommer vi att överklaga.

Försvarsadvokaten Oscar Hillmann uttrycker sig lite mer försiktigt angående utgången i målet.

– Domaren Anders Heiborn sade ju själv att det inte var helt enkelt att sätta sig in i detta. När ska du som privatperson behöva upprätta bokföring? Det ska bli väldigt intressant att höra vad Norrköpings tingsrätt kommer fram till. För min klient känns det hela "Kafka-aktigt", säger Oscar Hillmann.

Ett lån sticker ut i mängden. Det handlar om fyra miljoner kronor som den åtalade lånat ut till "bankränta" till en vän som driver företag. 

– Det kan ligga min klient i fatet, medger Hillmann. Men då det endast handlar om ett lån så kan det knappast räknas som näringsverksamhet.

För Norrköpingsbon har den senaste tiden varit jobbig. Flera banker har kastat ut honom på grund av alla transaktioner på mannens konton. Enligt åtalet har det varit rejäl snurr på kontona med inbetalningar från privatpersoner och företag om sammanlagt cirka 30 miljoner kronor.

– Det har verkligen satt mig i klistret. Visst kan jag ångra att jag började låna ut pengar till mina vänner, men samtidigt ville jag hjälpa till när de var i knipa. Värst var när sex poliser stormade in i vår villa för husrannsakan. Det verkade tro att jag är värsta maffiakungen. Jag trodde först att de gått fel, eller att någon dött.

Uppmärksamheten har också lett till att han eftertaxerats av Skatteverket.

– Jag har fått betala in nästan två miljoner kronor av redan skattade pengar, som är mina vinster. Men de hoppas jag förstås få tillbaka.

Oscar Hillmann:

– Det vore sjukt om han blir dömd för bokföringsbrott när han bara hjälpt sina vänner. Men det blir intressant att höra vad domaren säger, slutar advokaten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!