Lämnas att dö ensamma

Gamla människor lämnas att dö ensamma i Norrköping.
När länsstyrelsen i Östergötland gjorde oanmälda nattbesök avslöjades stora brister inom äldreomsorgen.
De gamla får inte heller lägga sig och gå upp när de själva vill.

Länsstyrelsens oanmälda besök avslöjade att de gamla inte får gå och lägga sig när de vill på kvällen. De får inte heller själva bestämma när de ska stiga upp på morgonen. Personalen på många äldreboenden säger också att det inte finns någon tid att bara prata med de boende. (Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra).
FOTO: SCANPIX

Länsstyrelsens oanmälda besök avslöjade att de gamla inte får gå och lägga sig när de vill på kvällen. De får inte heller själva bestämma när de ska stiga upp på morgonen. Personalen på många äldreboenden säger också att det inte finns någon tid att bara prata med de boende. (Personen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra). FOTO: SCANPIX

Foto:

NORRKÖPING2005-02-10 06:00
Under förra året gjorde länsstyrelsen 40 oanmälda nattbesök på särskilda boenden i länet. I Norrköping besöktes sex olika äldreboenden. På två av dem fanns bara en person i tjänst nattetid.
- Det finns inget förbud mot bara en personal på natten, säger Inger Nordén, en av länsstyrelsens tre äldrekonsulenter som gjort besöken.
Vid besöken upptäcktes flera allvarliga brister i vården.
- Det vi ser mycket allvarligt på är att det är vanligt att det inte finns någon som kan sitta hos en döende människa, säger Inger Nordén. Ingen ska behöva dö ensam när det är väntat.
Personalen berättar om nerdragningar. Det går inte att avvara en person som sitter vid den döendes sida. Och man får inte kalla in extra personal.

Låstes in
De tre äldrekonsulenterna upptäckte också att de gamla låstes in på kvällen. Det gjordes bland annat på ett boende i Norrköping.
- Men det berodde på gamla rutiner. Efter vårt påpekande har man nu jobbat om rutinerna.
Inlåsning är inte tillåtet om det inte är den boende själv som vill ha låst dörr.
De gamla får heller inte själva bestämma när de ska lägga sig på kvällen. För att personalen ska hinna hjälpa alla, får många lägga sig mycket tidigare än de egentligen vill. Om man behöver hjälp av två personer och det bara är en som jobbar natt, måste man lägga sig före klockan nio.
- Natten blir lång när man måste lägga sig tidigt, säger Inger Nordén.
Samma sak på morgonen. Den som behöver hjälp att komma upp får gå upp när personalen kan, inte när de själva vill.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för kommunernas socialtjänst och har som uppgift att se till att den enskilde medborgaren får sina behov av vård och omsorg tillgodosedda.
- Tyvärr måste vi konstatera att de gamla inte får sina behov tillgodosedda fullt ut, säger Inger Nordén. Det är viktigt att man har ett självbestämmande, att man själv får bestämma när man vill lägga sig och gå upp.
Varje besök har resulterat i ett beslut ställt till de ansvariga nämnderna, vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden, i de olika kommunerna.
- Vi har också träffat nämnderna, säger Inger Nordén. Ingen är okunnig om vad vi sett på respektive äldreboende. Vår förhoppning är att det ska ske förbättringar. Det handlar både om resurser, arbetsledning och organisation.
De tre äldrekonsulenterna ska fortsätta med sina oanmälda besök.
- Jag tycker det är viktigt att poängtera att vi träffat en mycket engagerad personal, säger Inger Nordén. Alla säger att omvårdnaden går före andra sysslor, som tvätt och diskning. Ett exempel är att på de flesta ställen får de gamla mellanmål om de är hungriga på natten. Personalen tycker det är bättre att de får en macka än en sömntablett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om