Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lämnar in efter 20 år i politiken

Miljonrullningen för badhuset blev slutet på 20 år som politiker för Lennart Jansson.
- Att ta beslutet att avgå var nödvändigt, men jag är besviken på att det blivit så här. Jag har inte begått något medvetet fel, men jag litade för mycket på tjänstemännen, säger han.

Efter 20 år i politiken lämnade Lennart Jansson igår in nycklar, parkeringstillstånd och annat till Harriet Renhorn på Kultur- och fritidskontoret.
FOTO: JANNE FORSBY

Efter 20 år i politiken lämnade Lennart Jansson igår in nycklar, parkeringstillstånd och annat till Harriet Renhorn på Kultur- och fritidskontoret. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2004-04-15 06:00
Igår städades rummet ut på Kultur- och fritidskontoret. Nycklarna, parkeringstillstånd och annat lämnades tillbaka. Det var en tung dag för Lennart Jansson.
- Det är en oerhört stor besvikelse i allmänhet, och i synnerhet är jag besviken på vissa tjänstemän som jag litade på, säger han.
Lennart Jansson fick sitt första politiska förtroendeuppdrag för 20 år sedan. I Kultur- och fritidsnämnden hamnade han 1996 och tre år senare valdes han till ordförande för nämnden. Redan då hade badhusplanerna sjösatts.
- Grundfelet var att vi fick syssla med badhusbygget. Lokalförsörjningskontoret borde tagit hand om det, för det ligger långt utanför nämndens ordinarie arbetsuppgifter. Badhusbyggen är dessutom oerhört komplexa. Det är litet märkligt att ingen sa nej till att det skulle hamna på vårt bord.

Chock av media
Vad den senaste revisionen för år 2003 kom fram till fick Lennart Jansson veta när han satt i bilen på väg hem från Linköping i förrgår eftermiddag. Men det var ingen från kommunrevisionen som ringde - utan Östnytt som bad om en kommentar till pressmeddelandet.
- Jag blev halvt chockad eftersom jag inget visste. Pressen hade informerats två timmar före oss, säger han kritiskt.
Efter ett samtal med Billy Gustafsson, arbetarekommunens ordförande och kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson beslöt Lennart Jansson och nämndkollegan Margareta Olsson att avgå.
- Det var det minst smärtsamma alternativet, annars hade vi blivit avsatta av kommunfullmäktige. Hängda inför öppen ridå, säger Lennart Jansson.
Vems är felet att badhuset blev så dyrt?
- Vi fick inte information som vi borde ha fått. Med facit i hand skulle vi ha legat på mer ihärdigt och kollat kvitton, papper och fakturor, men den arbetsbelastningen blir orimlig för en fritidspolitiker.
Men kommunrevisionen anser att man kan utkräva ett så stort ansvar av en fritidspolitiker.
- Politikerna har det hela ekonomiska ansvaret fullt ut. De ska se till att man inte överskrider det kommunfullmäktige har bestämt. Det ansvaret hamnar på nämndens politiker helt och hållet, säger Örn Dysholm, utredningsingenjör på Kommunrevisionen.
Beslut om ansvarsfriheten tas av kommunfullmäktige den 26 april och dessförinnan vill inte den stadsrevisor som haft huvudansvar för granskningen av Kultur- och fritidsnämnden att uttala sig i frågan.
I dag säger Lennart Jansson att problemen med badhuset började redan projekteringsstadiet. Översynen vad som behövde göras var mer än bristfällig.
- Man hade väl tittat på det som varit synligt, men så småningom upptäcktes det ena efter det andra, bland annat en asbestsamlingar och läcka på en vattenledning som bara stått och pumpat ut vatten. Ingen hade tänkt på den höga vattenåtgången.

"Ett räknefel"
Men den stora fördyringen i badhusprojektet var reningsanläggningen. Den kom att kosta 12 miljoner kronor, och den beställningen har Lennart Jansson påståtts mörklagt.
- Det var ett räknefel och pengarna hade förbrukats två gånger. Hur det kom sig vet ingen idag. Men det som hållit mig uppe idag är att jag vet att jag inte fifflat.
Menar du att du är utan skuld?
- Nej, utan skuld kan jag inte säga, eftersom kostnaderna ändå uppstått. Vi har fattat beslut i tron att allt var okej, men revisorerna anser att vi borde granskat badhuskostnaderna bättre. Det måste jag acceptera.
Var det ett överraskande beslut att presidiet avstyrktes ansvarsfrihet?
- Ja, det tycker jag att det var. Det hade varit mindre konstigt om jag ensam fått bära ansvaret eller om hela nämnden fått ta det politiska ansvaret.
- Den stora fördyringen skedde 2002, utan min och nämndens vetskap. Då satt den gamna nämnden, att det som skett inte upptäckts förrän nu är en annan sak.
- Vi har fått rapporter under resans gång. När vi upptäckte de skenande kostnaderna i somras gick vi till kommunstyrelsen och fick extra tilldelning för projektet. Den sista smällen kom i januari och då har jag viss respekt för att man tyckte det gått för långt.
- Idag går vi mot att politiker börjar med hårdare ekonomisk styrning och blir till hälften tjänstemän, men så tycker inte jag att det ska vara. Man måste hålla isär politikerns och tjänstemannens roller.
Rummet må vara utstädat. Men för Lennart Jansson är det som skett kring badhuset inte något han lägger bakom sig när han lämnar Näringslivets hus och vandrar ut mot Drottninggatan. Badhusskandalen, som den döpts till, har tagit honom hårt.
- Jag kommer nog aldrig att kunna lägga det här helt bakom mig. Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte känns smärtsamt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om