Lämnade sin sambo ? nu ska hon utvisas
NORRKÖPINGI Pias vardag var fysiska och psykiska övergrepp ett stående inslag.Men trots rädslan och förtrycket samlade hon tillräckligt med kraft för att lämna helvetet och gå ifrån sin sambo.Nu ska den 41-åriga kvinnan och hennes son utvisas till Filippinerna.- Där har vi ingenting. Inga vänner och ingenstans att ta vägen, säger Pia.
Anne Britt Pettersson, Christel Holmberg och Gunilla Westny går igenom papper i hopp om att hitta något som kan öka Pias chanser att få stanna i Sverige. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Grårusket slår mot fönstren i Kvinnohusets lokaler på Saltängsgatan. Bakom en proppad pappershög med överklaganden och ansökningar sitter Pia med kompisen Rowena.
- Jag fick nog för ett och ett halvt år sedan. När han gav sig på min son orkade jag inte längre och sökte mig hit, inleder Pia.
Slav under en mans svartsjuka fick hon inte träffa bekanta, inte lära sig svenska och inte träffa sin egen son när hon ville.
- Då blev han svartsjuk. Min son tog bort uppmärksamheten från honom. Han hotade med att gå till Migrationsverket och skicka mig tillbaka till Manila. Jag visste inte om mina rättigheter, fortsätter hon innan hon med en skamsen min säger:
- Och ändå älskade jag honom.
Efter att Pia slog sig fri har hon börjat ett liv som vilken kvinna som helst - även om minnena av slagen, terrorn och misshandeln ständigt gör sig påminda.
- I dag går jag i skola och jobbar som lokalvårdare, förklarar hon.
Men glöm att allt är frid och fröjd.
Om mindre än två veckor utvisas hon och sonen tillbaka till en osäker framtid på Filippinerna utan jobb, pengar, vänner och utbildning.
- Det räcker inte med att ha kompisar där. Det är ingen som bryr sig om någon annan. Man måste ha en utbildning och helst vara 25 år för att få något jobb, förklarar hon.
<b>Får stöd</b>
Beslutet att visa ut Pia har gett eko. Socialsekreterarna Christel Holmgren och Anne Britt Pettersson samt Kvinnohusets föreståndare Gunilla Westny, har alla engagerat sig i fallet.
Likaså centerledaren Lena Ek.
- Det är ett typexempel. Jag blir förbannad när kvinnor först blir misshandlade av män och sedan av samhället på det här sättet, säger Ek.
- Man tappar tron på systemet. Män som slår får stanna och kvinnorna visas ut, fyller Pettersson i.
Fredrik Martinsson, avdelningsdirektör för praxisenheten på Migrationsverket, berättar att det finns en regel som säger att om ett förhållande upphört på grund av misshandel, ska kvinnan få stanna i landet.
- Uppskjuten invandrarprövning existerar för att förhållandet måste anses seriöst och vara i minst 24 månader. Det är grundläggande för att personen i fråga ska beviljas permanent uppehållstillstånd, säger Martinsson.
<b>Delade meningar</b>
Hur länge Pia och hennes sambo varit tillsammans råder det delade meningar om.
- Det är så väldigt luddigt allting. Pia och hennes sambo träffades 1989 för första gången. Efter det har de bott med varandra till och från. När vi presenterade det för Migrationsverket sa de att det förändrade saken, berättar Christel Holmberg.
Trots det fick Pia avslag på sin senaste ansökan om uppehållstillstånd för bara två veckor sedan.
- Myndigheterna köper inte att Pia blivit misshandlad av sambon eftersom hon inte kan styrka datum eller tid. Vi får försöka att hitta nya skäl men vi skulle behöva advokathjälp, det är en penningfråga, säger Holmberg.
Hursomhelst börjar Pias tid att rinna ut. Den 10 februari ska hon och sonen besöka Migrationsverket igen.
För ytterligare ett avslag?
FOTNOT: Pia heter någonting annat i verkligheten.