Lämnade missbruket och öppnade behandlingshem

NORRKÖPING
På Västgötebacken i Norrköping ligger behandlingscentret Valet. Det är öppet för alkohol- och drogmissbrukare och föreståndare för Valet är Nils Seaton som själv lämnade sitt drogmissbruk för 13 år sedan.
- Om det hade varit idag hade det nog inte varit så lätt, berättar han och blir ledsen över de sociala nedskärningarna som görs inom kommunen.

Norrköping2002-12-10 00:00
Situationen för missbrukarna i Norrköping blir allt sämre på grund av sociala nedskärningar. Ett förslag som ligger uppe hos landstingsstyrelsen går ut på att tillnyktringsenheten, TNE, ska centraliseras i Linköping. Idag har man i Norrköping bara öppet fyra dagar i veckan på grund av personalbrist.
- Det är så lätt att dra ner på resurserna för missbrukare för de orkar inte kämpa, folk med problem syns inte och de kan inte föra sin egen talan, berättar Nils Seaton föreståndare för behandlingscentret Valet i Norrköping. De sociala nedskärningarna inom kommunen tror han kommer att resultera i att fler dör på grund av sitt missbruk. Fler familjer kommer också att må dåligt på grund av ett pågående missbruk som kanske slutar med dödsfall.

<b>Klagar inte</b>
- Men de klagar inte, det märker jag på de patienter som går här på Valet, de har sämst kraft och ork i samhället och flyr lätt in i sitt missbruk i brist på andra förändringar, förklarar han.
För 13 år sedan lämnade han själv ett drogmissbruk sedan unga år. Uppväxt i navestadsområdet hamnade han i ett av de gäng som inte besökte fritidsgården och de provade tidigt på droger. Men när han var 26 år gammal insåg han att han blivit någon som han inte ville vara.
- Jag hade viljan, tog ett beslut att jag inte kunde fortsätta leva som jag gjorde. Men idag hade det nog inte varit lika lätt, berättar han.
1995 öppnade Nils Seaton behandlingscentret Valet i Norrköping. Ett öppet behandlingscenter som arbetar efter anonyma alkoholisters och anonyma narkomaners tolvstegsprogram vilket då saknades i Norrköping.
- Jag har lärt mig ett sätt att leva och vill föra över det på andra, berättar han allvarligt.
Men det är svårt att få bort en människa från ett missbruk. Arbetet på Valet går främst ut på gruppsamtal att förändra det inre.
- Men nästan alla får någon gång återfall, så är det, säger Nils Seaton.
I sitt arbete har Nils Seaton märkt av de sociala nedskärningar som kommunen har gjort. Sedan hösten har kommunen placeringsstopp vilket innebär att placering på behandlingshem endast får ske inom kommunens egna enheter.
- De sociala nedskärningarna främst för de unga resulterar i fler tvångsomhändertagande, fler i fylleceller och mer barnomhändertaganden och idag är det nog mycket godtyckligt vilka som placeras på behandling, säger han upprört.
När kommunen drar ner på ett område blir det nästan alltid ett annat område som drabbas av nedskärningarna.
- Det får konsekvenser på alla områden. Att stänga TNE gör nog att sjukvården i övrigt får betala skadorna istället, fortsätter han och förespråkar ett samarbete i kommunen för att hjälpa de redan utsatta.

<b>Förebyggande</b>
Nils Seaton anser att det är viktigt att börja med förebyggande åtgärder redan på grundskolenivå. Han minns sin egen uppväxt i Navestad och vet att gängbildning utanför vuxet sällskap är farligt.
- Fritidsgårdar betyder så mycket för ungdomar som inte har någonstans att ta vägen. Det är lätt att det blir gäng och drogmissbruk. Provar en blir det flera, förklarar han och tror att missbruk ofta orsakas av en missnöjd självuppfattning.
- Ingen som är nöjd och glad med sig själv provar någonsin droger och det viktiga arbetet sker på fritidsgårdar som kan fånga upp personer som behöver bekräftelse och någon att prata med utanför familjen. Det är hur viktigt som helst. Vi som klarar av livet måste tillsammans ställa upp för de som har fått en dålig start, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om