Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Läkarutbildning som halkar efter

Linköpings Universitetssjukhus är näst sämst av alla sjukhus i landet på att utbilda allmäntjänstgörande läkare, enligt en undersökning Sylf, Sveriges yngre läkarförening, presenterar idag.
Bäst i länet är Motala sedan kommer Vrinnevisjukhuset, som dock hamnar långt ner på rikslistan.

NORRKÖPING2004-09-23 06:00
Av 79 undersökta sjukhus landar Universitetssjukhuset på näst sista plats i Sylfs rankinglista över AT-läkarnas egna betygsättning över kvalitén på utbildningen.
- Kvalitén på AT-utbildningarna har tidigare varit dålig i Östergötland men nu är det helt klart sämst resultat, säger Jan Larsson, kanslichef på Sveriges yngre läkarförening, Sylf.

Sämre än någonsin
Varje år får läkare som går på Allmänmedicinsk läkartjänstgöring, AT-läkare, betygsätta sjukhuset de gjort sin tjänstgöring på. Av 79 sjukhus i Sverige har Östergötland över lag legat ganska långt ner på rankinglistan genom åren. Men i år var betygen sämre än någonsin.
- Det har varit en dragning åt det sämre hela tiden och resultatet i år har nog att göra med turbulensen i samband med omstruktureringarna. Det är svårt att tolka på något annat sätt än att Östergötland inte riktigt är så bra som andra landsdelar vad gäller kvalitén på AT-utbildningen, förklarar Jan Larsson.

Näst sämst
AT-läkarna har fått betygsätta bland annat handledning, medicinutbildning och det kollegiala stödet. Sammanlagt får Motala det bästa betyget i Östergötland, 7,2 av högst 10. Det placerar Motala på en 40:e plats av 79 sjukhus. Norrköping kommer först på 68:e plats med 5,9 poäng och Universitetssjukhuset på näst sista plats med 4,9 poäng.

Ett samlat mått
- De här siffrorna speglar ett samlat mått på hur AT-läkarna uppfattar kvalitén på sjukhuset. Visst kan det vara subjektivt till en viss del, men genom åren har det visat sig stämma överens med olika problem och förändringar, säger Jan Larsson.
Poängen som sjukhusen i Östergötland får är över lag mycket dåliga. Handledningen på Universitetssjukhuset har fått något av de sämsta betygen på rankinglistan, bara 3,0 av 10.
- Linköping har förlorat mest poäng jämfört med förra året, av de tre sjukhusen i Östergötland. Det talar för att det som skett den här perioden har satt sina spår, säger Jan Larsson.
Förra året låg Universitetssjukhuset på en 29:e plats, Vrinnevisjukhuset på en 50:e plats och Motala som nummer 43 på rankinglistan.


<span class=Rub1>Pär Myrelid, sågar undersökningen

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Jag ger ingenting för undersökningen om vår AT-utbildning, säger Pär Myrelid, studierektor för utbildningen av AT-läkare på Universitetssjukhuset i Linköping och menar att undersökningen tidigare år inte genomförts på rätt sätt.</B>

Han är mycket kritisk till undersökningen.
- Tidigare har de sagt att utbildningsnivån i Linköping var så dålig att ingen ville svara på enkäten, men när vi pratade med AT-läkarna var det ingen som fått någon enkät att svara på. Nu kan de ha ändrat på undersökningen efter vår kritik, men jag har svårt att tro på de siffror som den publicerar, förklarar han.

Problematiskt
Pär Myrelid håller dock med om att det varit problematiskt främst för AT-läkarna i Linköping efter omstruktureringarna.
- De blev tungt belastade och det slog nog igenom både på handledning och utbildningsnivån, förklarar han men framhåller att Universitetssjukhuset i Linköping har en av de bättre teoretiska utbildningarna, AT-läkaran får i jämförelse med andra sjukhus tid till egna studier.

Inte oväntat
Robert Ring, ansvarig för rekryteringsfrågor på ledningsstaben säger att man inom Landstinget i Östergötland är medvetna om problemet, men ställer sig tveksam kring urvalet till rankinglistan.
- Efter omstruktureringarna vet vi att det funnits en stor osäkerhet kring förändringarna och vad det innebär för utbildningen. Många myter har också florerat, bland annat att sjukhus ska läggas ner, berättar han.
En orsak till AT-läkarnas missnöje i Östergötland tror han kan bero på den låga lönen, en av de lägre för AT-läkarna i landet men i förrgår beslutade landstinget för att höja lönen med 1 500 kronor.

Kvalitetsundersökning
Trots att man inte riktigt vill kännas vid undersökningen arbetar arbetar landstinget för att förbättra utbildningen för AT-läkare.
- Det är mycket vi behöver utveckla och förbättra. Vara tydligare med information till exempel, säger Robert Ring.
Under hösten eller våren kommer landstinget att genomföra en så kallad Spur-inspektion. Det är inspektörer från läkarförbundet, läkarsällskapet och socialstyrelsen som kommer att granska utbildningen för AT-läkare.
- Det är något vi kämpat länge för att kunna genomföra, säger Pär Myrelid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!