Läkarna och landstinget i hård strid om arbetstid
Fyra landsting har tecknat avtal med läkarna om att göra avsteg från den arbetstidslag som infördes vid årsskiftet. Men i Östergötland står parterna långt ifrån varandra.
Stig-Eric Åström säger att landstinget måste ändra sin praxis vad det gäller arbetstidslagen. Foto: Niclas Sandberg/arkiv
Foto:
Lagen säger att anställda ska ha elva timmars sammanhängande vila mellan arbetspassen. Enligt Stig-Eric Åström bryter landstinget konstant mot den regeln.
Det handlar framför allt om hur man ska tolka störningar under beredskap i hemmet, så kallad bakjour. Som läkarföreningen ser det får en doktor som blir inringd till sjukhuset under sin bakjour, om än för en kort stund, inte jobba nästa dag. Men landstinget har en annan tolkning.
Billig lösning
- De menar att störningen är att betrakta som en helt oväntad händelse. Som om man varje gång de ringer från sjukhuset när man är bakjour skulle bli förvånad över att man störs, säger Stig-Eric Åström syrligt.
Lösningen som han ser det är att skriva ner dygnsvilan till åtta timmar i ett lokalt avstegsavtal. Det skulle inte kosta landstinget något, hävdar han.
"Inte kompenseras"
Men på landstinget är man lika uppretad som läkarföreningen.
- Störningarna som läkare får under bakjour är inte kända i förväg och kan därför inte betraktas som planerade av arbetsgivaren. Därför ska de inte kompenseras under påföljande arbetspass, säger Torbjörn Eriksson, löne- och förhandlingsstrateg på landstinget.
För att visa att läkarföreningen visst ställer krav som belastar skattebetalarna, skickar han över minnesanteckningar från senaste förhandlingen där det framgår att läkarföreningen ställt krav på höjd ersättning vid bakjour som villkor för att teckna avstegsavtal.
- Det där är bara ett i mängden av avtalsförslag och det handlar bara om nålpengar, säger Åström.
Torbjörn Eriksson å sin sida erkänner att landstinget medvetet bryter mot lagen i vissa fall.
Det handlar framför allt om smala specialiteter på universitetssjukhuset i Linköping som har så få specialistläkare att det är omöjligt att lägga scheman där de får ledigt dagen efter att ha jobbat natt. Men att det även händer vid kliniker på Vrinnevisjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!