Läkarna allt sjukare

NORRKÖPING
Stress och psykisk ohälsa ökar bland läkarna. Under fyra år har sjukskrivningarna fördubblats och läkare har idag svårt att klara av sitt arbete. Det akuta problemet har gått så långt att resurserna inte ens räcker till den sjukvård som ska ske snabbt. Även patienter som ska behandlas för cancer får idag vänta. I Östergötland är situationen lika illa som i övriga landet.

Norrköping2002-11-14 00:00
Läkarkåren har länge haft en låg sjukskrivningsnivå men under senare år har ohälsan ökat på ett oroande sätt. Och allt fler långtidssjukskriver sig. Lanstingsförbundet rapporterar om en fördubbling av antalet sjukskrivna läkare från 1996 till år 2000.
- Det är ett aktuellt ökande problem inom läkarkåren som tidigare har haft en hög sjuknärvaro, berättar Gunnar Sandberg, orförande i Sveriges Läkarförbunds arbetslivsgrupp.

<b>Liten respons</b>
Han har sedan valet försökt påvisa det allt ökande problemet men fått liten respons från politikerna. Ohälsan inom läkarkåren tror han beror på neddragningar som utfördes inom sjukvården på 90-talet.
- Vi saknar resurser. Jag märker av det varje dag i mitt arbete som läkare. Det har gått så långt att många läkare har svårt att klara av det dagliga arbetet, säger han.

<b>Drags ner kraftigt</b>
Under 90-talet lades mycket av det administrativa arbetet över på läkarna, antalet sekreterare drogs ner kraftigt, vilket har resulterat i en allt ökande arbetsbörda för läkarkåren. Politikerna lovar dessutom en allt säkrare och bättre sjukvård men ger inte mycket för att höja resurserna.
- Fram till år 2006 finns ingen ekonomisk ramökning till sjukvården och det oroar oss. Det innebär att vi måste jobba ännu hårdare, berättar Sandberg.

<b>Kvinnliga läkare</b>
Den allt hårdare pressen på läkarkåren och den dåliga arbetsmiljön resulterar i psykisk ohälsa och depressioner och har drabbat främst de kvinnliga läkarna.
- Läkarna sviktar på ett sätt som vi inte sett tidigare. De orkar inte och försvinner från landstingssjukvården, berättar Sandberg.
Många går i förtidspension eller försvinner till andra arbetgivare. Om ingenting görs inom den närmaste framtiden för att ändra på läkarnas arbetsförhållanden kan det få allvarliga följder inom sjukvården. Redan idag drabbas patienter som bör få en snabb sjukvårdsinsats.
- Patienter med cancer som behöver behandlas kan få vänta idag. Köerna för behandling blir allt längre och nu drabbas även den grupp som inte ska drabbas av detta, säger Sandberg upprört.
Köer till behandling och operation är vardag för många sjukhuspatienter men även primärvården märker av problemen. Ofta är väntetiden för kontroll mycket lång vilket inte gör situationen bättre för läkaren.
Det skapar en ond cirkel där läkare mår psykiskt dåligt, många sjukskriver sig och få söker sig till yrket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om