Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lägret ur barnens perspektiv

Reproduktioner av barnteckningar gjorda i Theresienstadt mellan åren 1943 och 1944 visas på Konstmuseet med anledning av Förintelsens minnesdag. Av de 40 barnen överlevde bara fyra.

Helga Weissovás bild av hur sovsalarna i lägret städas inför en inspektion av Röda Korset.

Helga Weissovás bild av hur sovsalarna i lägret städas inför en inspektion av Röda Korset.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2013-01-25 10:07

Ett barn har ritat en lekplats med skylten ?Juden nicht zugänglich? (judar förbjudna på denna plats).

Över en natt förändrades judarnas situation i Tjeckien efter nazisternas intåg i mars 1939.

Med kritor och pennor har de judiska barnen i skildrat sin verklighet. Teckningarna, gjorda i koncentrationslägret och judiska gettot Theresienstadt, visar byggnadernas exteriörer med murar och portar, men också interiörer. Livet i sovsalarna, matutdelningen och duscharna.

Trots den mänskliga nöden och misären utvecklades ett kulturliv i lägret. För att skona barnen och sysselsätta dem med något berikande hölls hemlig undervisning. Konstnären Friedl Dicker-Brandeis höll bildlektioner, väl medveten om konstens terapeutiska roll. Hon uppmanade hon barnen att "teckna det du ser".

- Skapandet blev ett sätt att bearbeta det som hänt, konstaterar intendent Carin Fahlén när hon visar utställningen för eleverna från De Geer-gymnasiet.

Konsten som överlevnadsstrategi speglas också i teckningar av minnen från livet före lägret, drömmar, fjärilar och fantasier.

Ett av de fyra tecknande barnen som överlevde var Helga Ho?ková-Weissová. Sedermera blev hon känd konstnär som i sitt konstnärskap bearbetat sina upplevelser. I Harlekinen visas även kortfilmen Helga L520 om hennes minnesbilder från lägret som barn.

Utställningen är öppen för allmänheten, men är främst riktad mot skolor.

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Fakta/Förintelsens minnesdagDen 27 januari 1945 var den dag som koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz befriades. År 1999 proklamerade dåvarande statsministern i Sverige, Göran Persson, den 27 januari till att bli en officiell minnesdag för förintelsens offer.Bland annat Konstmuseet har i dagarna programpunkter med anledning av minnesdagen. På lördag och söndag visar Norrköpingskonstnären Ali M Ismael fem verk i Konstmuseets kafé på temat förintelsen. Även Synagogan, ABF, St Olaikyrkan och Galleri Dag Andersson har program kring minnesdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om