Lägre ersättning för Cajsas familj
Ingrid Levander Hofving tilldömdes 172 000 kronor i skadestånd i tingsrätten efter mordet på hennes 19-åriga dotter Cajsa i Smedby 2005. Två år efter domen har Brottsoffermyndigheten sänkt hennes skadestånd med över 100 000 kronor. - Det känns som att jag tappat förtroendet för hela rättssystemet, säger Ingrid Levander Hofving.
Foto: Forsby Jan
39 000 kronor. Hennes tre döttrar som skulle få 80 000 kronor var får nu inte någon ersättning alls. Systemfel
- När domen föll kände jag en viss upprättelse. Det kändes som att det brott min dotter utsatts för togs på allvar av samhället. Jag kände mig trygg med att leva i ett land där man tydligt visar att man inte accepterar sådana här brott och där anhöriga till brottsoffer får hjälp av staten både i rättsprocessen och med ersättning, säger Ingrid Levander Hovfing till Folkbladet. Att Brottsoffermyndigheten sedan beslutat att betala ut en annan ersättning än den tingsrätten tilldömt tycker Ingrid Levander Hovfing visar på ett systemfel. - Sedan domen fastställdes har det varit upp till mig att se till att ersättning betalas ut. Vid domen följde det med ett informationsblad där det stod att jag skulle kontakta Kronofogdemyndigheten för att se om gärningsmannen hade möjlighet att betala. När det framkom att han inte hade det var jag tvungen att fylla i en rad blanketter, begära ut och kopiera domar för att bevisa för Brottsmyndigheten att jag hade rätt till ersättning. Allt pappersarbete tog mig ungefär fyra arbetsveckor, berättar hon. Orsaken till att Brottsoffermyndigheten sänkte Ingrid Levander Hofvings ersättning var att tingsrätten inte följde skadeståndsrättlig praxis. I vanliga fall får anhöriga till mordoffer en ersättning på 50 000 kronor. - I de flesta fall tror jag inte att gärningsmännen kan betala de begärda skadestånden, och om praxis då är 50 000 hos Brottsoffermyndigheten borde det inte gå att döma till högre ersättningar, säger Ingrid Levander Hovfing. "Får gåshud"
Nyligen sa också Kriminalvården ja till den dömde Tuncay Ipecs ansökan om att beviljas så kallade lufthålspermssioner. Han ville få ett miljöombyte - för att besöka affärer och gå på krogen. Allt bevakat. - Även här har samhället brustit. Jag fick läsa i tidningen att han skulle få permissioner. När jag hörde av mig till Kriminalvården förklarade de att de inte hade någon skyldighet att underrrätta mig om den typen av permission. - Inte heller hörde av de sig och meddelade att han förflyttas till ett annat fängelse. Jag får gåshud vid blotta tanken av att jag skulle kunna springa på honom någonstans, säger Ingrid Levander Hofvings
- 8 januari 2005, strax efter tre tidigt på lördag morgon ser en vän hur 19-åriga Cajsa Jonsson går iväg upp på Bråddgatan mot Kungsgatan. Hon har precis lämnat nattklubben Palace kraftigt berusad. - 8 januari 2005, klockan 17.35 kontaktar Cajsas mamma polisen och anmäler henne försvunnen. - 9 januari 2005, klockan 12:24 får SOS ett samtal om att en familj på söndagspromenad påträffat en livlös kvinna i en skogsdunge i Smedby, det visar sig vara Cajsa Jonsson. - 14 januari 2005, hörs Tuncay Ipek för första gången på grund av sitt arbete som tidningsbud i det område som Cajsa Jonsson sågs sista gången i livet. Han lämnar DNA-prov som senare binder honom till en våldtäkt på Himmelstalundsfältet och till mordet på Cajsa genom sperma som återfinns på hennes kropp. - 3 mars 2005, grips Ipek på flygplatsen i München efter att ha befunnit sig hos släkt i Turkiet och varit internationellt efterlyst. - 21 mars 2005, häktas Ipek misstänkt för mordet på Cajsa Jonsson och för en våldtäkt i mars 2004. - 19 maj 2005, erkänner Ipek att han träffat och haft sex med Cajsa Jonsson. - 30 juni 2005, åtalas Ipek för våldtäkten på den 18-årig kvinnan på Himmelstalundsfältet i mars 2004. - 15 juli 2005, döms Ipek av Norrköpings tingsrätt till 2 år och 6 månaders fängelse med livstids utvisning för våldtäkten. - 10 februari 2006, Ipek åtalas misstänkt för mord och grov våldtäkt på Cajsa Jonsson. - 15 juni 2006, Ipek fälls av en oenig rätt till livstids fängelse och utvisning för grov våldtäkt och mord. - Juni 2006, Ipek överklagar tingsrättens dom till hovrätten. - Oktober 2006, Ipek döms av hovrätten till livstids fängelse. - Juni 2009, Ipek beviljas bevakad sk lufthålspermission.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!