Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lägger ner isfall

Polisen lägger ner fallet med flickan som fick nedfallande is i huvudet.- Spontant tycker jag att polisen borde utreda det här, säger Torsten Angervåg.

NORRKÖPING2012-12-19 08:32

Det var natten till söndagen som en 17-årig flicka träffades av ett nedfallande is på S:t Persgatan. Flickan fördes i ambulans till sjukhuset där hon fick vård. Hon fick bland annat sys i huvudet.

Efter detta gjordes en polisanmälan mot fastighetsägaren. Men på tisdagen meddelande Norrköpingspolisen att man kommer att lägga ner fallet. Ärendet hat inte ens lämnat över till en utredare.

- Det är svårt att nå framgång straffmässigt i sådant här, eftersom det är så svårt att bevisa, säger Daniel Druid vid Norrköpingspolisen.

Polisen framhåller att det är bättre att driva sådant här fall civilrättsligt, det vill säga att parterna själva gör upp.

Enligt Thomas Månsson, chef för utredningsroteln, är det chefsåklagare Torsten Angervåg som rekommenderat polisen att inte driva sådana här ärenden.

"Borde utreda"

Men att polisen aldrig ska utreda sådana här fall ställer inte chefsåklagaren upp på.

- Det får stå för dem, säger Torsten Angervåg och framhåller att ingen från polisen har ringt honom om det här fallet som han, när Folkbladet pratar med honom på tisdagen, inte hade hört talas om.

- Spontant, så tycker jag att man i alla fall borde utreda vad som hänt. Sedan är det en annan sak om det går att bevisa något, fortsätter Angervåg.

Hängande istappar

Chefsåklagaren medger att hans generella uppfattning i sådana här fall, som han också framfört till polisen, är att det inte går att begära att alla fastighetsägare i stan ska skotta sina tak omgående efter extrema snöoväder.

- När det gäller hängande istappar som man ser men som man inte gör något åt är en sak. Handlar det däremot om snö som ramlar ner från tak, när det plötsligt blir töväder, är sådant som man inte kan förutse, är en annan sak, säger Angervåg.

Skadestånd

Han påtalar vidare att bara för att det inte är straffbart att inte skotta taket så betyder inte det att fastighetsägaren är fri från ansvar vid en olycka.

- De har ett ansvar när det gäller det civilrättsliga, till exempel när det blir fråga om skadestånd. Men det är en helt annan sak, säger Angervåg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om