Lagen som ska stoppa kopiering av läroböcker

Den som kopierar studentlitteratur kan bli bötfälld och dömd upp till två års fängelse, enligt en lag som kan komma att träda i kraft i början av juli 2005. Men för studenterna vid Campus Norrköping innebär den nya lagstiftningen just ingenting. Eleverna köper de böcker de behöver.

Norrköping2005-01-29 06:00
Att kopiera studentlitteratur har varit tillåtet i över 40 år. Men nu har regeringen i samarbete med vänster- och miljöpartiet lagt fram ett nytt lagförslag om att kopieringen måste dras ned för att det ska bli lönsamt för upphovsmännen. Jenny Lundström är förbundsdirektör för Sveriges läromedelsförfattares förbund, SLFF.
Hon anser att det är ett stort problem för författarna som vid föreläsningar tvingas möta elever med kopierade verk. För studenter är kopieringen oftast en ekonomisk fråga. Litteraturen är dyr och då blir papperskopian ett alternativ till lärandet.
Något som däremot inte utnyttjas allt för ofta av studenterna vid Campus i Norrköping. Flertalet av de elever som Folkbladet frågade är samstämmiga vad gäller den nya lagen.
- Jag tror inte att det kommer hända så mycket. Har man inte råd med nya böcker så köper man begagnat, säger Jens Jönsson, vice kårordförande för Lintek.

1000 kopior i veckan
På universitetsbibliotek menar de ansvariga att det kopieras en hel del men vad och hur mycket har de ingen aning om. Uppskattningsvis kan det kanske röra sig om ett 1000-tal kopior i veckan.
- Det är inget vi kontrollerar. Vi är inga poliser säger, Steingrímur Jónsson, avdelningschef på biblioteket.
Christoffer Mann och Nils Cedergren är blivande civilingenjör. De skrattar högt åt förslaget. Att det skulle bli en lag tycker de låter fånigt. De hävdar att de aldrig kopierar från böcker utan köper allt de anser sig behöva.
Att låna böcker från biblioteket är också ett tveksamt alternativ. Vänettiderna är långa och i samband med längre köer blir också lånetiden mer begränsad.
- Oftast är det för få exemplar och alla behöver ju boken samtidigt. Sedan är det inte alltid det finns den senaste versionen heller, säger Daniel Clasén, studerande, Medie- och kommunikationsteknik.
Om det blir en ny lag är det först och främst företagare som kommer granskas, vars kundkrets till stor del består av studenter. Om butiksbiträdet kopierar upp en helt verk kan den dömas för medhjälp till upphovsrättsintrång. Hur stor del av en bok som får kopieras framgår dock inte i förslaget.
- Vi vill inte gå ut med blåslampa och jaga studenter. Det handlar om att upphovsmännen måste få en rimlig ersättning för det de gör, säger Jenny Lundström till Svenska Dagbladet.
Regeringens förslag behandlas nu av lagrådet. Om beslutet röstas fram börjar den gälla från den 1 juli i år. Till fördel hos författaren men obetydligt för Norrköpings studenter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om