Många skolor använder sig av Surfa lugnts informationsmaterial när det gäller barn och ungas internetanvändning. Föreningens huvuduppgift är att få vuxna att engagera sig i ungas nätvardag. På deras hemsida uppmanas föräldrar och vuxna att alltid anmäla.
- Om du som förälder eller viktig vuxen i barns omgivning misstänker att ett barn är utsatts för något på nätet - lyssna på barnets berättelse och låt barnet visa dig vad som hänt så att du själv kan få en bild av händelsen. Anmäl alltid.
Lagstiftningen efterVid en allvarlig händelse rekommenderas föräldrarna att göra en polisanmälan. Marko Määttä, som är projektledare på Surfa lugnt är dock väl medveten om polisens dilemma.
- Lagstiftningen har inte hängt med när det gäller ärekränkning i de digitala kanalerna men vi tycker ändå att det är viktigt att anmäla.
Viktig signalMarko Määttä menar att det är en viktig signal, i relationen mellan vuxna och barn.
- Genom att anmäla visar man också samhället att det här problemet finns och förhoppningsvis leder det till att lagarna ändras, säger Marko Määttä och berättar att flera organisationer just nu lobbar för att ändra lagstiftningen när det gäller ärekränkning på nätet.
Han uppmanar den som råkat ut för något obehagligt på nätet att göra en så kallat skärmdump, som bevis till polisen.
- Chattar är ju annars ett problem eftersom informationen försvinner, säger Marko Määttä och framhåller att på de allra flesta mötesplatser på internet finns en anmälningsfunktion oftast längs ner på sidan under ?anmäl? eller ?Abuse?.
SamverkanSurfa Lugnt är en unik samverkan mellan flera svenska myndigheter, företag och ideella organisationer som tillsammans arbetar för ökad trygghet och säkerhet på nätet. De arbetar för att unga och vuxna ska mötas i och kring nätvardagen precis som i den fysiska vardagen. Fotbollsträningen, Facebook, centrum, skolan eller MSN - det är ingen skillnad. Alla är mötesplatser för aktiviteter och social interaktion, och hänger ihop, enligt Surfa lugnt.