Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Låg självfixaranda i länet

I en ny konjukturrapport från Svenskt näringsliv får Östergötlands län blandade betyg. Försiktigheten till nyföretagande visar sig vara stark. Men det finns ett par viktiga ljusglimtar också.

NORRKÖPING2011-06-30 03:00

- Östergötlands problem är att det finns för få företag, och att man har en försiktighet när man blickar framåt, berättar Sofie Elmström som är regionchef på Svenskt näringsliv i Linköping.

Försiktigheten blir extra tydlig i den nya rapport som Svenskt näringsliv presenterat: "Självfixarna". I den kartläggs landets alla län och människors förmåga att starta nya företag för att resa sig ur den gångna ekonomiska krisen. Allt sammanställs i ett så kallat självfixarindex. Östergötland får blyga sju procent, medan Halland i jämförelse mäter 32 procent.

Men att dra slutsatsen att det bara går dåligt vore en förhastning. När det gäller nyanställning bland befintliga företag i är Östergötland bäst i klassen under det senaste halvåret. I en företagarpanel med drygt 4200 företagare från samtliga län svarade Östergötlands 210 positivt på frågan om de har vågat anställa.

På fjärde plats
Rapporten "Självfixarna" är uppföljaren till "Mismatch" som belyste den kraftiga ekonomiska nedgången under 2008 och 2009. I dag konstaterar Svenskt näringsliv att Sverige har återhämtat sig snabbt under 2010 och 2011 och återfunnit sig i vad man kallar för "en normal tillväxtfas". Optimismen i Östergötland inför framtiden är god, om än något försiktigare än resten av landet.

39 procent av företagarna i länet kan dock bekräfta en ökad produktion eller växande försäljningsvolymer, vilket placerar Östergötland på fjärdeplats i landet.

Nyföretagandet är inte extremt lågt i länet som helhet. Men Joakim Kärnborg, chef för kompetensutveckling och företagande på Regionförbundet Östsam, ser en för traditionell spridning i branscherna bland de nya företagen.

Väljer tryggheten
- De företag som startas är ofta i trygga branscher där omsättningen kanske inte är så stor, men där man vet att det går runt. Och det är bra på många sätt, men kanske inte direkt för tillväxten.

Trygga branscher kan vara allt från pizzerior, frisörsalonger eller snickerifirmor.

- Vi hade velat se lite mer experimentellt entreprenörskap för att få bättre spridning. Till exempel mer bio-tech-, IT- och materialteknikföretag, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om