Laddat hos Pressbyrån
Idag börjar en ombordavgift på 20 kronor gälla på tätortsbussar och spårvagnar i Norrköping. Sofie Hallin i Pressbyrån på Repslagaregatan har haft mycket att göra de två senaste veckorna. Många har passat på att i god tid köpa värdekort eller fylla på sitt periodkort.
Extra avgift tas ut vid betalning ombord på bussar och spårvagnar från och med 1 september. Vill man fortsätta att åka kommunalt till samma pris som förut får man köpa och ladda sitt värdekort eller periodkort på Pressbyrån eller något annat försäljningsställe.
Foto: Fotograf saknas!
- Ja, och irriterade och arga. De tycker att det är konstigt, att när man vill ha bort kontanterna, så blir det dyrare att betala på bussen, säger Sofie Hallin som nästan blir yr i huvudet av att vända sig om vid disken och ladda nya kort hela tiden.
Varannan eller var tredje kund som kommer in ska just köpa eller ladda värdekort eller periodkort.
Bra för affärerna
- Det är bra för affärerna. Det blir lite extra för oss, säger Sofie Hallin.
Från och med idag kan man också köpa enkelbiljett till buss och spårvagn i Pressbyrån och hos de andra försäljningsombud, totalt 15 stycken, som finns i stan. Det är hit folk ska gå om de vill fortsätta att åka kommunalt till samma pris som förut.
För idag inför Östgötatrafiken en ombordavgift på 20 kronor på spårvagnarna och tätortsbussarna i Norrköping och Linköping. Betalar man en enkel resa ombord kostar det för en vuxen 20 kronor för biljetten plus 20 kronor, alltså totalt 40 kronor. I praktiken dubbelt så dyrt. Och vill man ladda sitt kort ombord kostar det 100 kronor extra.
Rån och hot
Det här är ett led i Östgötatrafikens plan att på sikt ta bort kontanterna på bussarna och spårvagnarna, ett fackligt krav sedan länge. Bakgrunden är flera rånincidenter.
Östgötatrafikens vd Leif Johanson vädjar till resenärerna att inte låta sin irritation över ombordavgifterna gå ut över förarna.
- Det är inte förarnas fel, säger han och förtydligar att beslutet är en överenskommelse mellan Östgötatrafiken, Arbetsmiljöverket och Kommunal.
- Vi är tvungna att göra det här. Det är en del av den samhällsbild vi har idag.
- Så här är det redan i Stockholm och ute i Europa, säger Leif Johanson.
"Svårt med information"
Bo Lingestig, förare och facklig företrädare, har länge kämpat för ökad säkerhet för förarna, att i förlängningen få bort kontanterna, för att minska riskerna för hot och våld.
- Det är en oerhört tung arbetsmiljöfråga för våra chaufförer, säger han.
Det svåra, säger han, är att få ut information till allmänheten om att de nu måste förändra sina köpvanor.
- En del kommer naturligtvis att bli jättesura. Men våra förare får informera våra resenärer.
Den 1 januari 2009 ska alla kontanter bort från från bussarna och spårvagnarna. Istället ska det bli enklare biljettautomater ombord och större automater, där man också kan ladda kort, utanför bussarna. Ett nytt biljettsystem som införs nästa år förbereder för den utvecklingen, säger Bo Lingestig.
Enligt Sylvia Rydström, informationschef vid Östgötatrafiken, berörs också stadsdelsbussarna av ombordavgiften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!