Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyrkovalet blir kamp mot extremister

NORRKÖPING
Nu manar socialdemokraterna i Östergötland till kamp mot sverigedemokraterna i kyrkovalet. Och kristdemokraterna stödjer dem i kampen.
- Vi uppmanar så många som möjligt att rösta på demokratiska partier i kyrkovalet för att förhindra att sverigedemokraterna får någon plats, säger representanter för både socialdemokraterna och kristdemokraterna i Östergötland.

Berndt Sköldestig

Berndt Sköldestig

Foto:

Norrköping2001-08-28 00:00
Den 16 september är det kyrkoval. Sverigedemokraterna ställer upp i valet till kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, och i vissa lokala val. Och det är ganska lätt för dem att få med någon representant då det inte krävs så många röster eftersom valdeltagandet brukar vara väldigt lågt.
- Det känns både oroligt och underligt att de skulle kunna sitta med i kyrkans styrelser, säger Eric Lundqvist, kristdemokraterna i Östergötland.
Socialdemokraterna manade i går till kamp mot sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.
- Eftersom valdeltagandet är lågt går det inte att bortse från risken att partier av den typ som sverigedemokraterna representerar kan ta sig in med små röstsiffror, säger Berndt Sköldestig, ordförande för socialdemokraterna i Östergötland, i pressmeddelandet.

<b>Får stöd</b>
- Vi kristdemokrater stödjer socialdemokraterna i den kampen, säger Eric Lundqvist.
- Nu måste så många som möjligt rösta i valet. Det är den enda demokratiska vägen vi kan gå när det gäller att stoppa sverigedemokraterna, tillägger han.
Likadant säger socialdemokraterna.
- Den allra viktigaste insatsen som demokratiskt sinnade människor kan göra är att gå och rösta den 16 september på ett parti som står för demokrati och humanism, säger Berndt Sköldestig.
Även på riksnivå uttrycks en oro över att sverigedemokraterna ställer upp i valet till kyrkomötet. I ett uttalande från företrädare för olika partier som sitter i kyrkostyrelsen säger man "att det bästa sättet att bevara den demokratiskt uppbyggda kyrkan är att rösta på demokratiska nomineringsgrupper som bejakar mångfald och inte exkluderar människor på grund av etnisk tillhörighet."
Sverigedemokraterna bedriver en stor kampanj inför valet, bland annat på sin hemsida. De har ett valmanifest, där begreppet fädernas kyrka framträder, och många representanter som vill sitta med.

<b>Unga får rösta</b>
Den 16 september är det alltså dags för kyrkovalet. Det är första gången som kyrkan anordnar valet på egen hand, efter skilsmässan från staten. Något som också är nytt i detta val är att den som fyllt 16 år får rösta.
Det man röstar på är kandidater till beslutande organ på alla nivåer i Svenska Kyrkan. Inflytandet för den enskilde har ökat då man i år även får rösta till de två högsta instanserna - kyrkomötet och stiftsfullmäktige. Till dessa har det tidigare endast varit indirekta val.
- Det här är ett viktigt val. Kyrkan är demokratiskt uppbyggd och det är inte bra när så få deltar i denna demokrati, säger Ebbe Ericsson, valnämndens ordförande i Norrköping.

<b>Nytt datasystem</b>
Valdeltagandet i landet har varit väldigt lågt hittills, omkring 10 procent. Norrköping har visat liknande siffror.
- Genom att rösta kan man vara med att påverka kyrkans verksamhet men också sådant som exempelvis begravningsavgifter, säger Ebbe Ericsson.
Enligt Hans Pettersson, valhandläggare i Linköpings stift, har det faktum att det numera är Svenska kyrkan som ansvarar för valet inte påverkat arbetet inför det så mycket. Men utskicket av röstsedlar har gjorts från stiftet och inte från Riksskatteverket som tidigare. Och ett nytt och ganska dyrbart datasystem har köpts in för att kunna hantera rösträkning och liknande.
Rösträkningen påbörjas direkt på valdagen den 16 september. Förmodligen kommer vissa resultat att kunna redovisa kring midnatt samma dag.
<B>Fakta/Kyrkovalet</B>
- Den 16 september är det kyrkoval. Det är det första valet som kyrkan arrangerar på egen hand efter skilsmässan från staten.
- Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får rösta.
- Man röstar till fyra olika instanser:
- Det centrala kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
- Stiftsfullmäktige
- Samfällda kyrkofullmäktige
- Kyrkofullmäktige eller kyrkorådet
Tidigare har representanter till de två första, stiftsfullmäktige och Kyrkomötet, endast röstats fram genom indirekta val.
- Det går att rösta i vallokalen på valdagen, men också på pastorsexpeditionen redan från den 3 september, samt på vissa vårdinrättningar och liknande.
- Ett röstkort kommer på posten senast den 29 september.
- Valsedlar finns vid vallokalerna samt på pastorsexpedition. Vissa lokala kanske delar ut i brevlådan men det är upp till varje parti.
- Denna vecka får Norrköpingsborna en tidning i brevlådan med mer information om valet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!