Bild från förr
Det började som en kyrka på 1100-talet och slutade som en numera ägd lokal av Norrköpings kommun, för exempelvis konserter eller föreläsningar.
Det handlar om Hörsalen, mitt i centrala Norrköping, som här ses på ett vykort från Söderköpingsbon Kjell Jonassons samling. Hörsalen och Hörsalsparken är byggnadsminnen sedan 1978.
Som kyrka har Hörsalen lidit flera ödesdigra öden. Den har brunnit och återuppförts flera gånger: 1567 i Nordiska sjuårskriget, 1655 Stora stadsbranden, 1719 Rysshärjningarna och även Stadsbranden 1822, då kyrkan förlorade sitt torn.
I samband med ombyggnad av kyrkan i mitten av 1600-talet anlades två gravkor under respektive korsarm. Händelögraven i huvudsak för släkten Lilliehöök och Lindö- och Finspångsgraven företrädelsevis för släkten Oxenstierna. Än idag finns dessa plomberade gravvalv kvar under den gamla kyrkan.
I Händelögraven ligger bland annat rikstygmästare Johan Lilliehöök, som även ärats med en minnesportal ovanför gamla ingången vid Drottninggatan. Men så var han också en av Gustav II Adolfs mest kända fältherrar och dog 1642 i slaget vid Breitenfeld.
Sankt Johannes församling sålde 1902 fastigheten till Norrköpings stad, sedan man uppfört S:t Johannes kyrka vid Hagebygatan.
1913 byggde staden om kyrkan till konserthus för Norrköpings Orkesterförening, som 1967 bytte namn till Norrköpings Symfoniorkester och flyttade 1994 till Louis De Geer konsert & kongress.
Idag hyrs Hörsalen ut av Kultur- och fritidskontoret hos kommunen. Lokalen har 302 sittplatser och 4 rullstolsplatser.