Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyrkan kan bidra med asylboenden

Svenska kyrkan i Norrköping upplåter ett antal av sina samlingslokaler som korttidsboenden för asylsökanden om det behövs. "Vi har mycket lokaler som snabbt kan ställas om", säger kyrkoherde Thomas Wärfman.

VÄLKOMNANDE. "Svenska kyrkan i Norrköping vill bidra till att stadeb är en bra plats för alla", säger kyrkoherde Thomas Wärfman.

VÄLKOMNANDE. "Svenska kyrkan i Norrköping vill bidra till att stadeb är en bra plats för alla", säger kyrkoherde Thomas Wärfman.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2015-11-24 06:30

Samtal mellan Migrationsverket och Svenska kyrkan i Norrköping har pågått sedan en tid. Det gäller på vilket vis som Svenska kyrkan kan skaka fram lokaler där asylsökanden tillfälligt kan få tag över huvudet. Kyrkoherde Thomas Wärfman säger att kyrkan gärna sträcker ut en hand för att hjälpa till.

– Vi pratar om att kunna upplåta vissa lokaler till Migrationsverket. Församlingslokaler och liknande, säger han.

Var flyktingarna i så fall kommer att placeras och hur många det gäller är oklart än så länge. Men lokalbrist ska i alla fall inte vara något problem.

– Nej, vi har mycket lokaler som snabbt kan ställas om. Migrationsverket ligger verkligen på och vi är mitt i planeringen just nu, säger Wärfman.

I Malmö var läget i helgen så akut att Johanneskyrkan öppnade upp sina portar så att folk kunde söka skydd för natten undan snö och kyla. I kyrkan fanns en mindre mängd madrasser och liggunderlag. I övrigt fick flyktingarna hålla till godo med kyrkbänkarna.

Något liknande situationen i Malmö är det inte tal om i Norrköping. Inga kyrkorum kommer att användas för övernattning.

– Malmö har ett helt annat tryck, dramatiskt annorlunda än här. Det var en nödsituation när folk måste få tak överhuvudet. Kyrkorum kan man använda i ett akut läge, om det är 20 minusgrader ute och en person inte har någonstans att ta vägen, säger kyrkoherden.

Samtidigt som han tycker det är självklart att Svenska kyrkan ska ställa upp i den situation som de stora flyktingströmmarna skapar, så tycker han det är viktigt att samhället i stort inte förlitar sig på att enskilda organisationer gör stora insatser.

– Det skulle kunna bli ett samhällsproblem på sikt.

Om samarbetet mellan Migrationsverket och svenska kyrkan i Norrköping går i lås kommer kyrkan inte att ha något ansvar för personal vid boendena. Det är upp till Migrationsverket att ta hand om enligt Wärfman.

– Vi kan upplåta lokaler men har inte kompetens för att sköta ett boende. Däremot kan jag tänka mig att vi kan finnas med kring verksamheten på något vis. Det kan bli goda möten även i en krissituation, säger kyrkoherde Thomas Wärfman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om