Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnors rätt en del av demokratin

Det handlar inte om etnicitet. Det handlar om mäns våld mot kvinnor. Ytterst handlar bekämpandet av mäns våld mot kvinnor om demokrati.

Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Östergötland, var tills i maj regeringens särskilda utredare i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Juno Blom, utvecklingsledare vid Länsstyrelsen Östergötland, var tills i maj regeringens särskilda utredare i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Foto: Anna Nilsen, Länsstyrelsen Östergötland

NORRKÖPING2016-01-16 06:30

Det menar Juno Blom som under många år arbetat med frågor som rör våld mot flickor och kvinnor oavsett om de är hedersrealterade eller inte. Hon var tills i maj regeringens särskilda utredare i frågor som rör mäns våld mot kvinnor.

Men det var inte förrän hon hon fick en nära kontakt med kvinnor som kommit från andra länder som hon insåg hur långt vi hunnit när det gäller det ständiga byggandet av demokrati.

– Det var när jag såg det samhälle jag lever i genom deras ögon som jag insåg att jag tagit så mycket för givet, säger Juno Blom.

Hon menar att det som gjort det möjligt för Sverige att ta emot så många asylsökande är vår demokrati, att vi under många, många år kämpat för kvinnors rättigheter. Det är inte männen som gett ifrån sig makten utan något som kvinnor under lång tid kämpat för.

– Om man har sett "Fröken Frimans krig" på tv så förstår man att det många av oss tar för givet inte är något som dagemns polistiker fixat utan et arbete som pågått länge, säger Juno Blom.

Att vi snabbt skulle kunna förändra synsättet hos människor som levt i andra kulturer, andra normer och under andra lagar är inte realistiskt. Att sätta oss på piedestal för att tala om hur man ska och inte ska göra är kanske inte en framkomlig väg.

– Vi måste göra det tillsammans. Det är bra att fler kvinnor anmäler, men då har ju redan brottet skett. Vi lever i en patrialkal värld, men på olika nivåer. Vi måste genom samtal få män att förstå att det finns andra förhållningssätt än dem man blivit präglad av, säger Juno Blom.

Hon menar även att det finns olika attityder hos dem som söker sig till Sverige.

– Många söker sig ju hit för att Sverige är en demokrati.

Juno Blom menar även att arbetet med mäns våld mot kvinnor, barns och kvinnors rättigheter ska omfatta ala barn och kvinnor, att det demokratiska arbetet fortsätter.

– Fadime (xxx) sa en gång att individen inte kan acceptera en kultur som inte accepterar individen, det ligger mycket i det.

Utredningen, som Juno Blom är ansvarig för, har haft till uppdrag att föreslå en samlad nationell strategi, med mål på kort och lång sikt, för att nå det jämställdhetspolitiska målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtyck omfattas också av uppdraget.

Regeringsutredningen

Utredningen lyfter fram att det råder stora lokala och regionala skillnader när det gäller arbetet mot mäns våld mot kvinnor samt hedersrelaterat våld och förtryck i olika myndigheter, exempelvis polisen och socialtjänsten, vilket innebär en fara för rättssäkerheten. Det brister också ofta i strategisk styrning, saknas långsiktiga insatser och utvärderingar.

En annan slutsats i utredningen är att mer fokus behöver läggas på våldets orsaker och förebyggande åtgärder. I det arbetet måste fler aktörer, exempelvis förskola och skola, delta aktivt i större utsträckning än tidigare. Att involvera pojkar och män i det främjande och förebyggande arbetet är också nödvändigt för att uppnå resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om