Temat för manifestationen var antirasistisk feminism och ett antal organisationer och personer hade slutit upp för att visa sitt stöd och engagemang.
- Papperslösa kvinnor omfattas inte av de grundläggande rättigheter som de flesta i dagens jämställda Sverige tar för givna. Det handlar bland annat om sjukvård, skola och ett socialt skyddsnät, säger Karin Krifors från Asylgruppen i Norrköping.
För att beskriva hur en papperslös kvinnas tillvaro i Sverige eller Europa kan se ut berättar Karin Krifors om en kvinna hon nyligen mött.
- Hon blev våldtagen men vågade inte anmäla händelsen till polisen av rädsla för att bli utvisad. Våldtäkten gjorde henne gravid. Eftersom det kostar 500 kronor för en papperslös kvinna att gå på kontroll hos mödravården fick hon heller ingen hjälp under graviditeten, säger Karin Krifors.
"Utnyttjade"
Moa Sten från organisationen "Ingen människa är illegal" har mött många kvinnor som lever utan papper.
- En papperslös kvinna lever ofta i flera olika beroendeförhållanden. Det kan vara i relation till en man hon lever med för att få uppehållstillstånd, en arbetsgivare som utnyttjar henne eller en hyresvärd som låter henne bo gratis i utbyte mot sex. Många papperslösa kvinnor blir våldtagna, slagna och utnyttjade men kan inte göra något åt sin situation därför att rättsväsendet blivit deras fiende, förklarade Moa Sten.
Moa Sten fnyser åt regeringens förslag om att papperslösa ska ha samma rätt till vård och skola som svenska medborgare.
- Det stod också att papperslösa ska ha rätt att starta eget företag, säger Moa Sten och himlar med ögonen.
- Vad som står i lagen och vad som sedan blir praxis återstår att se, säger hon.
Rätt till jourhem
Nicklas Lundström, Vänsterpartist och politisk sekreterare för landstinget i Östergötland, var en av männen som deltog i manifestationen.
- För att på ett konkret vis förändra läget för papperslösa kvinnor behöver vi arbeta på tre plan - lokalt i Norrköping, i landstinget och nationellt. När kommunen tar över jourhemmet för kvinnor har vi rödgröna till exempel beslutat att även papperslösa ska ha rätt till skyddat boende, förklarar Nicklas Lundström.
Inom landstinget krävs omfattande förändringar enligt Nicklas Lundström.
- Östergötland är ett av de två sämsta landstingen i Sverige på att ge vård åt papperslösa, det måste vi ändra på. På ett nationellt plan måste vi se till att regeringen tydiggör vilka riktlinjer som gäller. Vi vill också att kvinnofridslagen nationellt ska omfatta och ta hänsyn till papperslösa kvinnors särskilda situation och att detta får genomslag i en ny lagtext.