Det sa en kvinna som nyligen fått missfall och som efter detta vårdades på kvinnokliniken i Norrköping. Kvinnan hörde av sig till landstingspolitiker Efat Saiady (S).
- Hon var jätteledsen och i chocktillstånd, eftersom hon just hade förlorat sitt barn, berättar Efat Saiady som därför skrev en interpellation i ämnet till Vrinnevilistans Lasse Pettersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Den drabbade Norrköpingskvinnan gick ut i matsalen på kvinnokliniken och möttes av mammor som satt och ammade och gosade med sina bebisar.
- Att behöva vårdas i samma lokaler som nyfödda barn och deras föräldrar är att utsätta patienterna för onödig psykisk påfrestning, anser Efat Saiady.
"Kan stanna på rummet"Lasse Pettersson framhåller i sitt interpellationssvar att kvinnorna, som fått missfall eller fött döda barn alltid erbjuds eget rum, och därför kan välja att stanna på rummet.
- De måste inte vistas i korridor och matsal, skriver Lasse Pettersson.
Han framhåller vidare att kvinnorna erbjuds stöd av kurator och att de tillåts ha sin man/partner hos sig under vårdtillfället.
- Att helt undvika att patienter som drabbats av missfall/dödfödda barn möter nyblivna mammor med barn och gravida är givetvis omöjligt. Bebisar och barnvagnar finns överallt i samhället och patienterna kan träffa dem på sjukhusapoteket och i sjukhusentrén, skriver Lasse Pettersson.
Tycker du att det är acceptabelt att kvinnor som fått missfall eller förlorat sina barn i samband med en förlossning vårdas tillsammans med nyförlösta kvinnor och deras barn, frågar Efat Saiady i sin interpellation.
- Jag anser att man, precis som man också jobbar på kvinnoklinikerna, så långt det är möjligt ska undvika det. Om det är kvinnans/familjens önskar, svarar Lasse Pettersson.
Han anser därför inte att det finns anledning att ändra på dagens situation.
En stor sorgEfat Saiady är inte nöjd med Petterssons svar:
- Mitt ansvar som landstingspolitiker är att lyssna och se till medborgarnas bästa. Det tycker jag inte vi gör i det här fallen.
Hon är medveten om att det inte går att skydda dessa mammor helt från att träffa bebisar.
- Men när de just har förlorat ett efterlängtat barn så måste vi ju ta hand om dem på bästa sätt. För många är detta en stor sorg och en chockartad upplevelse, säger Efat Saiady.
Hon tycker inte att det borde vara så svårt att ordna ett rum på en annan avdelning.
- Att man inte gör det handlar om pengar. Det är fel, säger Efat Saiady som tror att det här istället kan få motsatt effekt och att det i slutändan kostar landstinget ännu mer.