Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnor för kvinnor som behöver hjälp

QvinnoQulan är en mötesplats för kvinnor som har missbrukat och är på väg att förändra sina liv.- När man har bestämt sig för att bryta vad man håller på med, så är det viktigt att göra något som man mår bra av. Här försöker vi stötta varandra, säger Lena Eklund.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2011-01-29 03:00

Men att börja om är inte lätt.

Missbruket kan ha gjort att man har brutit med vänner och familj. Man kan vara ganska ensam och måste börja om från början och försöka skaffa sig nya vänner, berättar Lena Eklund.

- Så länge som man är i behandling, så får man stöd och hjälp av socialförvaltningen men sedan sitter man väldigt mycket ensam, säger Denita Frodin.

Systerskap
För två år sedan startade QvinnoQulan i Norrköping, av bland annat Denita. Förebild då som nu är QvinnoQulan i Stockholm, som drivs av RFHL (Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende).

Föreningen har sin lokal på Repslagaregatan, fem trappor upp. Lokalen är ljus och ger en ateljékänsla. Här träffas man varje torsdagseftermiddag och här jobbar Denita ideellt. Hon försöker att vara ett stöd för de kvinnor som ringer eller kommer hit.

Lena Eklund kom i kontakt med föreningen, genom kvinnoboendet Elsa, där hon har bott i snart ett år nu .

- Det betyder väldigt mycket att det här stället finns. Vi stöttar varandra och fungerar som ett systerskap. Ibland går vi på bio eller tar en promenad. Det behöver inte kosta så mycket, säger Lena.

Stort mörkertal
Långt ifrån alla kvinnor med missbrukarbakgrund hittar hit. Mörkertalet är enormt men till QvinnoQulan händer det att missbrukande kvinnor, som inte har någon kontakt med myndigheterna, vänder sig berättar Denita Frodin.

- För många kvinnor finns det så mycket skamkänslor inblandade när det gäller missbruk. Man ska vara en duktig mamma och inte visa sitt missbruk, konstaterar Denita.

Internetdroger
En mötesplats för just kvinnor är viktigt, av den anledning att missbrukarvärlden, precis som övriga världen, är mansdominerad enligt Lena.

- Kvinnor i den här världen blir ofta sexuellt utnyttjade och misshandlade, ja man behandlas inte som en människa. Vi kvinnor är dessutom ofta dåliga på att slå näven i bordet. Istället ältar vi ofta vår ångest och hur dåligt vi mår, säger Lena.

Denita Frodin berättar att föreningen har 50-60 medlemmar och att upptagningsområdet är hela Östergötland men att merparten av medlemmarna bor i Norrköping.

Medelåldern i föreningen är hög, medan det ute i samhället är tvärtom. Enligt Lena är det idag alltfler unga tjejer, i 15-16- årsåldern, som testar droger. Inkörsporten är ofta internetdroger, som tjejerna gärna testar, berättar Lena.

Drogfri
Hon var själv "gammal" när hon började med amfetamin. Det var en kille, en narkoman, som gjorde att hon började berättar hon.

Idag är Lena drogfri och väntar på eget boende. Hon är beviset på att det alltid finns en möjlighet att förändra sitt liv.

- Men det är en kamp, ett hårt jobb och ett val som man själv måste göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om