Kvinnor får möjlighet att göra abort hemma?
NORRKÖPINGAtt genomföra medicinska aborter i hemmet kan kanske komma att bli möjligt i framtiden. Det har redan prövats i ett projekt i Stockholm. - Tanken är tilltalande men inte om det handlar om unga tonårsflickor, säger Leif Hidmark, överläkare vid Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset.
- Personligen tycker jag att tanken på möjligheten till medicinska aborter i hemmet är tilltalande för de kvinnor som klarar det. Vuxna kloka kvinnor kan exempelvis hamna i en situation då de måste göra abort. Men det går inte att låta unga tonårstjejer genomföra aborter i smyg i hemmet. De behöver mer stöd, säger Leif Hidmark.
<b>Lång resväg</b>
Sådant som lång resväg till sjukhuset kan vara en orsak till att man vill utföra aborten i hemmet. Men medicinska aborter i hemmet är inte förenligt med abortlagstiftningen för närvarande. Karolinska sjukhuset har fått dispens från den.
<b>Första veckorna</b>
När en kvinna vill genomföra en abort vid kvinnokliniken i Norrköping träffas hon läkaren vid ett första möte för att tala igenom det hela. Vid ett andra möte får kvinnan ta en tablett och ytterligare två dagar senare får hon komma till kliniken för ytterligare en tablett. Själva abortpillret får enligt lag inte skrivas ut på medicin i dag utan måste överlämnas personligen till kvinnan.
Den som genomför en medicinsk abort får ofta en blödning och kan få väldigt ont och behöva extra smärtlindring. De kvinnor i Stockholm som genomfört aborten i hemmet har förberetts väl på vad de ska gå igenom.
- En del får inte ont alls och blöder bara som vid mens, säger Leif Hidmark.
<b>Tar fyra timmar</b>
Det kan handla om ungefär fyra timmar då det gör som mest ont och blöder som mest.
- Kvinnan får stanna kvar hos oss så länge hon behöver, säger Leif Hidmark.
I Stockholm är det redan upp emot en fjärdedel av de kvinnor som genomför en medicinsk abort som i praktiken aborterar i hemmet. Om intresset finns för att utföra abort i hemmet bland kvinnorna i Norrköping vet inte Leif Hidmark.
- Vi har inte haft möjlighet att lansera detta då det inte omfattas av lagstiftningen, säger han.
Abortlagstiftningen i Sverige är från 1975. Socialstyrelsen håller just nu på att se över de allmänna råden när det gäller aborter.
- De tidigare allmänna råden med tillämpningsrekommendationer av abortlagen är ålderdomliga. Medicinsk abort nämns överhuvudtaget inte alls, säger Anna Åberg, vid Socialstyrelsen.
- Men någon förändring av själva abortlagen är inte aktuell, säger hon vidare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!