I mars förra året kom Supriti Dhar till Norrköping genom ICORN, en organisation med ambitionen att hitta fristäder för utsatta författare och journalister. Supriti Dhar har arbetat som journalist i över 20 år. Bland annat på BBC Banlga radio och Jamuna TV. Hennes mest uppmärksammade arbete, och även anledningen till att hon tvingades fly, är den prisbelönta plattformen Woman Chapter.
– Jag ville skapa en plattform för kvinnor att uttrycka sig på och kunna protestera på. Du kan inte alltid protestera på gatorna, säger Supriti Dhar när vi möts på stadsbiblioteket i Norrköping.
Supritis resa som aktivist startade 2011, då hon arbetade som journalist på en tv-kanal i hemlandet. När två medarbetare omkom i en trafikolycka startade hon en rörelse för säkerheten på vägarna.
– Vi förlorar så många personer på vägarna i Bangladesh på grund av vårdslös körning. Det i sin tur visar på att vi inte har något system, ingen kontroll. Landet är korrupt inom alla sektorer.
– Rörelsen blev stor och de styrande i landet visste att jag var personen bakom rörelsen. Jag blev av med mitt jobb. Då startade jag mitt nya liv som aktivist.
År 2013 startade Surpriti Dhar en ny rörelse.
– Vi ville ställa krigsförbrytare från kriget 1971 till rätta. Vi krävde att de skulle straffas. Vi var många som var engagerade, bloggare, journalister och fritänkare. Fundamentalisterna kallade oss för ateister och spred rykten om att vi var anti islam. De spelade på befolkningens känslor. Sedan började de döda våra bloggare.
Det var även vid den tiden Supriti startade Woman Chapter. På plattformen får både kvinnor och män skriva, så länge det handlar om kvinnors rättigheter.
– I Bangladesh blir kvinnor och flickor våldtagna varje dag. Fundamentalisterna vill inte att vi ska ha några rättigheter. Det behövdes en plattform för kvinnor att uttrycka sig på. Vi skrev redan på sociala medier, men vi behövde samla ihop alla historier. Jag förstod inte då att Women Chapter skulle bli både så populär och så kritiserad. Jag ville bara skapa en plattform för kvinnor att skriva på.
– Det började spridas rykten om oss, fundamentalisterna sa att vi var emot islam och emot män. Men vi var emot det patriarkala systemet, inte emot religion.
– Jag blev hotad. En bloggare och vän till mig blev dödad. Då flydde jag till Nepal och sedan Indien.
Till slut kunde Supriti Dhar hitta en fristad i Norrköping.
– För första gången efter så många år kunde jag sova ordentligt. Personer från Bangladesh vill fortfarande få tag i mig. De hör av sig till ambassaden och försöker på olika sätt komma åt mig. Men här finns det ett system som inte tillåter det.
Supriti Dhars dotter bor i Nederländerna och driver den engelska versionen av Woman Chapter. Supritis son bor fortfarande i Indien, dit han flyttade efter att även han blivit trakasserad av fundamentalister.
– Jag kan inte se hur situationen i Bangladesh kan bli bättre. Systemet måste ändras från grunden, vi behöver en ledare. Om systemet inte ändras kan vi inte heller förändra situationen för befolkningen och för kvinnorna. De senaste åren har vi haft ekonomiska framgångar i landet men det behövs mental och psykologisk utveckling. Fler och fler blir fundamentalister i dag. Vi var ett sekulärt land för inte så länge sedan, säger Supriti Dhar.
Idag är Supriti Dhar bland annat med i projektet Kulturspåret. Nästa vecka ska hon i samband med utomhusbion uppmärksamma kvinnliga immigranter om deras rättigheter och var de kan vända sig om de utsätts för övergrepp.
– Jag vill även engagera svenskar i att arbeta mer för kvinnor runt om i världen. Kvinnor behöver mer stöd. Vi är fortfarande det andra könet och andra kategorins medborgare.