Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnokliniken anmäld till Socialstyrelsen

När den gravida kvinnan genomgick en ultraljudsundersökning i vecka 39 hade barnets utveckling avstannat. Nytt ultraljud beställdes först till två veckor senare. Men då hade fostret redan dött.

NORRKÖPING2005-12-28 06:00
- Det är naturligtvis mycket tragiskt.
Det säger Kerstin Jonsson, chef på Kvinnokliniken, om ärendet som anmälts till både Socialstyrelsen enligt Lex Maria och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Ultraljudsundersökningar som den gravida kvinnan genomgick till och med graviditetsvecka 28 var helt normala. Men vid en undersökning i vecka 39 upptäcktes att barnet inte utvecklats som det skulle. Ändå beställdes inget nytt ultraljud förrän till två veckor senare.
- Detta gjordes enligt en föreskrift vid kliniken, den är skriven så att den kan tolkas på olika sätt, säger chefläkare Christer Liedgren vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Död två dygn senare
Men redan efter två dygn kom kvinnan tillbaka - med dött foster.
- Det är oerhört tragiskt när ett foster dör i livmodern. Ärendet är naturligtvis synnerligen allvarligt, säger Christer Liedgren.
Händelsen inträffade i oktober och paret som väntade barnet har anmält händelsen till HSAN, dit den som anser sig ha blivit felbehandlad av hälso- och sjukvården kan vända sig få sina klagomål prövade.
I dagarna har även en Lex Maria-anmälan gjorts av Christer Liedgren och Kerstin Jonsson.

Högt blodtryck
Den gravida kvinnan som förvårdats vid mottagningen hade behandling för högt blodtryck, men om det bidragit till den tragiska utgången är oklart.
- Jag kan inte dra mig till minnes att vi drabbats av liknande fall med denna speciella frågeställning under senare år. Men förlossningsprocessen som sådan är riskfylld. Jag tror inte gemene man tänker på det, säger Liedgren.
- Men dödligheten mellan vecka 28 och 41 är fem promille. Där ligger landstinget på genomsnittsnivån, men det säger inget om tragiken i det enskilda fallet, säger han.

Händelsen utreds
En analys av händelseförloppet har inletts, som komplettering till den redan inskickade anmälan till Socialstyrelsen.
- En grupp går in och tittar på om vi kunde gjort något annorlunda, säger Kerstin Jonsson. Man kan inte göra något ogjort, men man kan se över sina rutiner för att ändra dem om det behövs.
Kan du redan nu se att man borde gjort något annorlunda?
- Det får Socialstyrelsen ta ställning till, det är därför vi har anmält enligt Lex Maria, säger Kerstin Jonsson.
Analysgruppen ska bland annat gå igenom journalanteckningar, kommunikation mellan gynekolog och barnmorska samt innehållet i klinik-PM. Arbetet beräknas ta minst två veckor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om