Kvinnojourerna tvingas säga nej

Kvinnojourerna tvingas säga nej till två av tre kvinnor som söker plats på det skyddade boendet.

Platsbrist. Kvinnojourerna tvingas säga nej till kvinnor. Det finns inte plats på det skyddade boendet.

Platsbrist. Kvinnojourerna tvingas säga nej till kvinnor. Det finns inte plats på det skyddade boendet.

Foto: Claudio Bresciani/FLT-PICA

NORRKÖPING2015-03-05 14:30

Det visar statistik för 2014 från Unizons kvinnojourer i Sverige. I Norrköping är det kommunen som driver det skyddade boendet och här finns det ingen platsbrist enligt Maja Höjer, enhetschef.

– Vi har platser men ibland blir kvinnorna kvar lite längre hos oss i det skyddade boendet, eftersom det finns svårigheter att hitta en bostad. Bostadsmarknaden i dag är så tajt, konstaterar Maja Höjer.

Under förra året bodde totalt 1 139 kvinnor och 1 403 barn och tolv män på Unizons kvinnojourer i Sverige. Kvinnojourerna tvingades säga nej till 65 procent av kvinnorna, 2 133 stycken, som sökte plats i det skyddade boendet. Den vanligaste orsaken till att kvinnorna inte får plats, är att boendet är fullt, på grund av samhällets bostadsbrist och den tuffa bostadsmarknaden. Detta gör att kvinnor och barn inte kan flytta ut från jourerna till egen bostad, skriver Unizon i sitt pressmeddelande.

Tiden som kvinnorna stannar i skyddat boende ökar också, från 40 dygn år 2012 till 50 dygn 2014. När det inte finns plats tvingas socialtjänsten istället att hänvisa kvinnorna och deras barn till hotell eller vandrarhem. Det händer också att kvinnor på grund av platsbristen återvänder hem igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om