Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kvinnlig förstärkning hos räddningstjänsten

FINSPÅNG: Räddningstjänsten i Finspång har bara haft någon enstaka tjej som sommarvikarie.
Men i sommar jobbar tre tjejer här samtidigt. Av totalt fem sommarvikarier
- Det ska bli kanonkul, säger trion.

I solen är det minst 35 grader. Rena kylan jämfört vad som väntar Erika Hinders och Camilla Brinmark.

I solen är det minst 35 grader. Rena kylan jämfört vad som väntar Erika Hinders och Camilla Brinmark.

Foto:

Norrköping2007-06-13 06:00
Tjejerna som i sommar förstärker räddningstjänsten i Finspång är Camilla Brindmark, Åtvidaberg, Malin Jonsson, Göteborg och Erika Hinders, Rättvik. Tjusningen med brandmansyrket tycker de är spänningen, att man aldrig vet vad som ska hända eller när något ska hända.
- Det är två killar som ska sommarjobba också, påpekar Malin Jonsson snabbt när Folkbladet frågar om tjejerna kände varandra sedan tidigare.
Det är tydligt att de är trötta på fokusering kring dem som kvinnliga brandmän.
I hela landet har räddningstjänsterna svårt att få tag på kvinnliga brandmän. Därför är det onekligen unikt att Finspång lyckats få tag på hela tre stycken.

Baktanke
På räddningstjänsten i Finspång är man jätteglad.
- Det här är kommunens strävan, säger styrkeledare Tage Stigell och berättar att det här har med jämställdhet att göra.
Insatsledare Bengt Eriksson säger att man haft en baktanke med att anställa tre kvinnor.
- Vi tror att de kan få stöd av varandra. För det är faktiskt inte helt lätt att vara ensam tjej i en så pass mansdominerad värld som det här ändå är, säger Bengt Eriksson och berättar att endast en dryg procent av samtliga brandmän i landet är kvinnor.
En annan anledning att Finspång lyckats så bra med rekryteringen kan vara att räddningstjänsten här är en av landets modernaste anläggningar samt att man satsat på tjejer. Bland annat genom prova-på-dagar. Men ingen av dessa lokala Finspångskvinnor har sökt vikariat. Tjejtrion kommer från övriga landet.
Förra veckan var tjejerna och killarna som ska jobba i sommar på introduktionskurs vid övningsfältet vid Ramstorpsvägen. När Folkbladet hälsar på är det 35 grader varmt i solen. Och inne i contrainrarna, där de snart ska in och ha varma rökövningar är det över 200 grader.

Två nya brandmän
För Camilla Brindmark är det ingen konst. Hon är rutinerad efter fyra år som deltidsbrandman i hemorten Åtvidaberg. Hon blev nyligen uppsagd på sitt ordinarie jobb på Partnertech i Åtvidaberg och vill nu satsa på brandmannayrket på heltid.
- Räddningstjänsten är jättefin och moder här i Finspång, säger hon.
Erika Hinders har just gått ut den tvååriga eftergymnasiala utbildningen SMO, Skydd mot olyckor, som anordnas av Räddningsverket.
- Förhoppningsvis får jag vara kvar här, säger hon och tittar på Bengt Eriksson.
Och chansen finns, enligt insatsledaren. Räddningstjänsten i Finspång ska eventuellt att anställa två nya brandmän i höst.
Malin Jonsson har en termin kvar på SMO-utbildningen innan hon är färdig brandman.
Den här veckan börjar tjejerna att arbeta på riktigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om